COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 610 688   INFECTAȚI 259 549(+71)   TRATAȚI 252 104     DECESE 6255(+0)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2830
Puterea stiri: 6442
Coronavirus stiri: 7315

Japonia oferă un grant de 400 mii dolari R. Moldova

14 iul. 2020,, 16:00   Societate
1305 0

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov și directorul general al Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA) pentru Europa și Orientul Mijlociu, Sakamoto Takema au semnat astăzi, 14 iulie, Acordul de Grant pentru Proiectul de îmbunătățire a echipamentului de digitalizare al Bibliotecii Naționale între Guvernul Republicii Moldova și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, informează Moldpres.

La evenimentul care s-a desfășurat în regim online au mai participat: secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol; reprezentantul rezident al JICA Ukraine Office, Sugimoto Satoshi, directorul general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei etc.

Ministrul Igor Șarov a mulțumit Guvernului Japoniei pentru suportul constant oferit Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării. „Pandemia virusului COVID-19, a demonstrat necesitatea existenței colecțiilor Bibliotecii Naționale digitizate pentru a oferi accesul utilizatorilor în regim online. Astfel, proiectul de îmbunătățire a echipamentelor de digitizare din cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova va contribui la digitalizarea și prezervarea resurselor istorice, culturale și de interes general ale țării noastre disponibile în Biblioteca Națională și în instituțiile partenere. Implementarea acestui proiect va permite creșterea accesibilității la aceste resurse pentru cetățeni prin îmbunătățirea echipamentelor necesare digitalizării, indexării și conservării resurselor, contribuind astfel la îmbunătățirea calității serviciilor publice”, a declarat oficialul.

La rîndul său, directorul general JICA, Sakamoto Takema și-a exprimat disponibilitatea continuării relațiilor de colaborare dintre Republica Moldova și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională. „Acordul va crea oportunități pentru dezvoltarea contactelor inter-umane prin oferirea accesului la tehnologiile informaționale performante în domeniul digitalizării fondului de carte”.

Urmare a semnării Acordului de Grant, Guvernul Japoniei va acorda Guvernului Republicii Moldova un grant în valoare de 400 de mii dolari SUA pentru procurarea a patru scanere, inclusiv unul automat, unul semiautomat, și unul pentru scanarea formatelor mari, 3 stații de lucru adiacente scanerelor și un server de mare capacitate. De asemenea, în cadrul proiectului vor avea loc formări ale bibliotecarilor.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽