X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1676

Inculpații vor putea lipsi de la ședințele de judecată nu doar în cazul infracțiunilor ușoare

25 ian. 13:42   Societate
997 0

Ședințele de judecată vor putea fi desfășurate în lipsa inculpaților, dacă aceștia nu se pot prezenta și își dau acordul ca ședința să aibă loc fără ei.

Se va întîmpla nu doar în cazul infracțiunilor ușoare, după ce Curtea Constituțională a pronunțat hotărîrea privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Codul de Procedură Penală. Sesizarea a fost depusă de către avocatul Xenofon Ulianovschi.

„Curtea și-a imaginat situația unor persoane care, din motivul vîrstei înaintate sau al stării de sănătate, nu se puteau prezenta la proces, însă doreau ca judecarea procesului lor să continue. Aplicînd normele contestate, instanța de judecată trebuia să amîne judecarea cauzei la nesfîrșit, pentru că situația lor nu se încadra în nicio excepție prevăzută de lege. Pentru persoanele în discuție o astfel de soluție ar fi echivalat cu o negare a dreptului la un proces echitabil, judecat într-un termen rezonabil. Aducerea lor forțată nu remedia problema, dimpotrivă, o agrava, pentru că le putea leza drepturile acestor persoane la respectarea demnității sau a sănătății”, a declarat președinta, citată de IPN, Domnica Manole.

Curtea a notat că, deși prezența inculpatului în ședință are o importanță deosebită pentru asigurarea caracterului echitabil al procesului, iar legislatorul are obligația pozitivă să instituie mecanisme care să-i asigure prezența la ședință, acestea nu trebuie să paralizeze procedura instanței de judecată.

Instanțele de judecată vor trebui să verifice dacă există circumstanțe excepționale și motive obiective care justifică absența inculpaților de la ședință, de exemplu starea sănătății sau vîrsta înaintată. De asemenea, trebuie să verifice dacă renunțarea este voluntară și dacă renunțarea nu contravine unui interes public mai important.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий