Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova a început stropitul pădurilor contra dăunătorilor

23 apr. 2019,, 18:31   Societate
2512 0

În Moldova a început stropitul pădurilor contra dăunătorilor. Primele lucrări s-au desfăşurat în ajun în zonele verzi din raioanele Strășeni şi Călăraşi. Aici urmează a fi tratate în total peste 2.000 de hectare de pădure.

Startul operaţiunii nu a trecut, însă, fără surprize neplăcute. Din cauza unei defecţiuni tehnice, elicopterul a efectuat doar două zboruri şi, pînă la urmă, lucrările au fost stopate.

Mecanicii chemaţi de la Bălţi s-au chinuit patru ore pînă au pus din nou alicea elicopterului în mişcare.

În timpul celei de-a doua decolări, pilotul a reuşit să stropească 200 de hectare de pădure. După aterizare, însă, a fost depistată o nouă problemă tehnică, astfel că lucrările au fost întrerupte, iar elicopterul lăsat pe noapte pe un cîmp din preajma satului Voinova, raionul Strășeni.

"Se întîmplă şi la avioane mari, că un generator poate să nu lucreze. sînt situaţii. O să intervină o brigadă tehnică care o să verifice. o să-l pună în funcţiune. Moldsilva nu suportă cheltuieli. Toate cheltuielile, le suportă Întreprinderea de Stat Moldaeroservice", a menţionat directorul tehnic Î.S. Moldaeroservice, Victor Gherţu.


Potrivit silvicultorilor, în acest an, pădurile de stejar care urmează a fi tratate contra dăunătorilor sînt afectate de omizi în proporţie de 80 la sută. Ultima dată aceste suprafeţe au fost stropite din elicopter în urmă cu cinci ani.

"Primăvara anului avem planificate combaterea aeriană pe o suprafaţă de 22 de mii de hectare în trei întreprinderi silvice. Întreprinderea Silvică Călăraşi, întreprinderea Silvică Străşeni, şi Hînceşti Silva", a afirmat inginerul silvic, Serghei Vasilciuc.

"O mare parte de dăunători, de pe cîmpurile agricole trec în fondul silvic de stat. Omizile distrug frunzele, nu se petrece procesul de fotosinteză şi în rezultat copacii sînt în pericol de a se usca.şi asta cam în două săptămîni de zile", a comunicat inginerul silvic şef, Călăraşi, Mihai Grosu.

În Moldova pădurile se întind pe o suprafaţă totală de peste 400 de mii de hectare. Aproape o treime dintre acestea sînt afectate de dăunători.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?