X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Haret: La Teatrul rus din Chişinău vine nu doar publicul vorbitor de rusă

15 noi. 2018,, 09:23   Societate
2538 0

Teatrul de Stat Rus „A.P. Cehov” din capitala Moldovei este vizitat nu doar de publicul vorbitor de limbă rusă, ci şi de moldoveni, găgăuzi, bulgarii. Vin chiar și copiii care nu cunosc rusa, părinții fiind cei care le traduc replici din spectacole.

Este un gînd împărtăşit de directorul Teatrului de Stat Rus „A.P. Cehov” din Chişinău, artistul emerit al Moldovei, Constantin Haret, în cadrul unei conferințe de presă organizată în oraşul Magnitogorsk pentru jurnaliștii locali, relatează Noi.md.

"Să ştiţi că un artistul nu vorbește cu limba, ci cu inima și sufletul, de aceea tot ce se întîmplă pe scenă este clar pentru orice spectator. La teatru sînt montate spectacole de cele mai diferite genuri – tragedii, comedii, drame. Şi actorii noştri sînt la fel de "sintetici", ştiu a juca orice", a spus Constantin Haret.

El a subliniat că Teatrul de Stat Rus din Chișinău „A.P. Cehov” va împlini 85 de ani, anul viitor. "Pe scena noastră se joacă 24 spectacole pentru maturi, 11 poveşti, încă 8 spectacole sînt prezentate pe scena mică. Vreau să declar cu mîndrie că sîntem unul dintre cele mai vizitate teatre, potrivit Ministerului Culturii din Moldova", a menţionat Constantin Haret.

Merită remarcat faptul că turneul Teatrului de Stat Rus din Chișinău la Magnitogorsk a avut loc în cadrul programului pentru străinătate „Marele turneu“, organizat prin contribuţia Centrul Federal de Asistenţă în Organizarea de Turnee din cadrul Ministerului Culturii din FR. În acest an, teatrul chişinăuian i-a bucurat pe amatorii de teatru din Celeabinsk, Kurgan și cei din Magnitogorsk prin legenda-aventură „Regina de Zăpadă” după piesa lui Evgheni Schwartz, avînd la bază motivul cunoscutei poveşti a lui Andersen, dar şi comedia-farsă „Inima de cîine“ după povestirea lui Mihail Bulgakov.


Spectatorii ruşi i-au putut vedea în roluri pe Constantin Haret în rolul lui Şarikov, în „Inimă de cîine“, rol pentru care a fost distins cu premiul „Cel mai bun rol masculin” al Uniunii Teatrală din Moldova.

"Am crescut în acest teatru ca artist. Colegii mei îmi sînt familia. În ultimii opt ani am fost regizorul teatrului, de atunci nu prea apar în distribuţii și în spectacole noi. Din ultimele mele lucrări voi menţiona proiectul comun moldo-rus cu regizoarea de la St. Petersburg, Natalia Indeikina, care a montat pe scenă noastră „Mireasa săracă”, am jucat acolo rolul lui Paratov... Atunci cînd regizorul Petru Hadîrcă a propus cîteva piese și "Inima de cîine" a lui Bulgakov, mi-am oprit atenţia anume pe această creaţie, căci este una din creaţiile mele preferate. Cred că Bulgakov rămîne mereu actual. Din păcate, unii spectatori care vin la spectacolul „Inimă de cîine”, se grăbesc să-l compare cu filmul după aceeaşi povestire. Chiar dacă filmul lui Bortko este unul genial, or în el au jucat mai mulţi actori iluştri, totuşi piesa trebuie comparată cu cartea. Fiecare persoană, după ce a citit orice pasaj, îl vede pe propriul Preobrajenski, pe propriul Şarikov şi doar după aceasta îl compară cu un film sau cu un spectacol", a spus Constantin Haret.

Potrivit ziarului " Magnitogorski rabocii", legenda-aventură "Regina de Zăpadă", montată de actorul şi regizorul Teatrului „A.P. Cehov”, Ghenadi Boiarkin, a lăsat amintiri frumoase spectatorilor tineri şi celor maturi din Magnitogorsk. Cei maturi au simțit toată agitația celebrului motiv, iar copiii au fost interesați de elemente teatrului de umbre și ale teatrului de păpuși, au fost impresionaţi de costume fascinante și proiecțiile video. Ghenadi Boiarkin are o vastă experiență în teatrul de păpuși și anume el a fost cel care şi-a creat propriile păpuşi pentru "Regina de Zăpadă" - aceasta este o altă dovadă a universalității talentelor membrilor acestei echipe de creaţie.

Oaspeții din Moldova au mulțumit pentru primirea călduroasă pe care au avut-o la Magnitogorsk.

"La Sankt Petersburg activează Asociația teatrelor ruse din străinătate, astăzi ea cuprinde 65 de teatre rusești din întreaga lume, chiar și din Costa Rica", spune Constantin Haret. "Mulțumită reprezentanților acestei asociații și proiectului “Marele Turneu”, colectivele de teatru au posibilitatea de a face schimb de planuri și realizări. Mergem prin aceleași orașe, care deja au fost vizitate de membrii Asociaţiei – colectivele teatrale din Tbilisi și Minsk. De la ei am auzit cuvinte foarte frumoase despre Teatrul de la Magnitogorsk și acum ne-am convins că este cu adevărat aşa”, a spus el.

În finalul întîlnirii cu reprezentanții Teatrului de Stat Rus din Chișinău, regizorul-şef al Teatrului de Dramă din Magnitogorsk „A.S. Puşkin”, Maxim Kalsin, a spus: "Ne uneşte cultura rusă, noi activăm în cîmpul acestei culturi. Noi, Uralul, fiind coloana vertebrală a Rusiei, existăm fizic în centrul acestei culturi rusești. Și oamenii care sînt "la margine" lucrează în condiții foarte dificile. Totuşi, în această situație, ei poartă cultura rusă cu onoare, vesel, cu elan, într-o manieră teatrală. Este o onoare pentru orașul nostru că aceşti oameni vin la noi din Chișinău, Minsk și Tbilisi. Vă mulțumim foarte mult!".

Este de remarcat faptul că meritul Teatrului de Stat din Chișinău nu a rămas neobservat: acum doi ani, Președintele FR, Vladimir Putin, l-a decorat pe directorul acestuia, Constantin Haret, cu Medalia “A.S. Pușkin” pentru "contribuție semnificativă la consolidarea prieteniei și cooperării între națiuni, la păstrarea și promovarea limbii și culturii ruse în străinătate".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?