X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Cine îi ajută pe politicienii moldoveni cu discursul scenic

9 dec. 2023,, 15:00   Societate
3139 0

Mulți politicieni moldoveni, inclusiv actuala președintă Maia Sandu, liderul nerecunoscutei RMN, Vadim Krasnoselski, și fostul bașcan, Irina Vlah, au luat lecții de tehnică a vorbirii de la Artista Poporului Republicii Moldova, Svetlana Tuz, care a activat pe scena Teatrului Dramatic Rus ”A.P. Cehov timp de aproape jumătate de secol.

Ea a povestit despre acest lucru într-unul dintre interviurile sale publicate pe site-ul Noi.md

Ea a menționat că majoritatea jurnaliștilor și crainicilor de televiziune au trecut prin lecțiile ei despre tehnica vorbirii scenice, subliniind că deși în internet putem găsi destule exerciții, frîmîntări de limbă, lecții-video, însă master-clas-ul ”viu” este de neînlocuit.

”Aici este foarte important să auzi diverse nuanțe ale pronunției. Numai cu un auz acut, artistul sau crainicul învață să observe greșelile, devierile de la normă, începe să deosebească sunetul natural de cel deliberat. Mai mult, îndeplinirea eronată a exercițiului duce la suprasolicitarea coardelor, la alte probleme. Iar lecția mea este un proces de creație, în cadrul căruia noi perfecționăm aptitudinile practice în domeniul respirației, articulării, dicției, vocii”, a menționat Svetlana Tuz.

Potrivit ei, deseori artiștii, pentru a soluționa aceste probleme, se văd nevoiți să apeleze la serviciile laringologului, psihologului, fiziologului, specialistului în kinetoterapie.

”Așa este. În general, trebuie să muncești foarte mult pentru a obține o voce sonoră, o dicție clară și o intonație expresivă”, a spus ea.


Fiind întrebată dacă printre elevii săi au fost și politicieni, Svetlana Tuz a menționat că a lucrat cu studenții mai multor universități, cu cei de la Liceul Teatral, cu angajații posturilor de televiziune РТР, СТС, PublikaTV, cu jurnaliștii ТСВ – Televiziunea transnistreană a alegerii libere. Desigur, am lucrat și cu politicieni – cu Maia Sandu, Irina Vlah, Vadim Krasnoselski și mulți alți”, a subliniat ea.

Svetlana Tuz a spus că la una dintre universități, la lecția sa deschisă a fost prezenți specialiști în discursuri scenice de la Institutul de Teatru din Moscova „B. Şciukin” și i-a fost plăcut să audă de la ei cuvinte de laudă despre munca sa.
”Colegii au rămas uimiți: în instituțiile lor, lecțiile de acest fel sînt predate de specialiști cu profil „îngust” – dicție, respirație, logica vorbirii etc. Iar eu am inclus toate acestea într-un program unic. Căci eu personal am elaborat metodologia lecțiilor anume pentru au astfel de curs ”mixt”. Practica mea îndelungată a arătat eficiența lui. Așa că nu exclud, că ajunsă în afara scenei, voi deschide propria afacere în domeniul dat. Nu numai jurnaliștii, politicieni, dar și oamenii de afaceri, moderatorii diverselor evenimente doresc să pătrundă în subtilitățile retoricii, să înțeleagă secretele expresiilor faciale, ale gesturilor, ale plasticității în comunicarea cu publicul”, a subliniat Artista Poporului Moldovei.

8
4
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?