Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Diaspora promovează activ cultura moldovenească peste hotare

16 mar. 2023,, 06:00   Societate
3041 0

În Rusia este promovată activ cultura și tradițiile moldovenești ale poporului său.

În special, despre acest lucru s-a discutat în cadrul Clubului Internațional de discuții "Симъ побѣдиши/Этим побеждай" desfășurat la Voronej, în care coloritul sărbătorilor de primăvară, rolul și trăsăturile eșarfelor pentru femei în rîndul popoarelor ortodoxe au fost discutate de experții din Voronej, Semiluk, Moscova, Simferopol, Perm, Chișinău, Tiraspol, Petrozavodsk, relatează Noi.md

Acest eveniment a fost deschis de unul dintre inspiratorii ideologici ai clubului de discuții, expert în domeniul relațiilor interetnice și diplomației populare, președintele Comunității moldovenești, membru al Camerei Naționale pe lîngă guvernatorul regiunii Voronej, Carolina Vetrova.

Ea a povestit despre tradițiile de primăvară ale Moldovei, în special despre Mărțișor – o sărbătoare națională ale cărei rădăcini pornesc din cele mai vechi timpuri. În discursul său, Carolina Vetrova și-a amintit cum a fost adoptat acest obicei în ținutul Voronej, ce interes trezește cultura tradițională moldovenească în regiunea Cernozem.

La sfîrșitul mesajului, ea a invitat toți participanții și oaspeții evenimentului la Festivalul Mărțișor, care va avea loc în format online.


În cadrul evenimentului, în rubrica tradițională "Sfinții care ne unesc" a Clubului Internațional de discuții " Симъ побѣдиши/Этим побеждай", coordonatorul proiectului media "Civilizația ortodoxă", membru al Centrului de experți al Consiliului popular rus mondia,l Vladimir Bukarski, s-a adresat moștenirii istorice a uneia dintre figurile cheie ale Ortodoxiei din prima jumătate a secolului al XVII-lea - Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, care a restaurat multe altare ortodoxe vechi rusești distruse în timpul invaziei mongolo-tătare, care a obținut recunoașterea de către uniați a independenței Bisericii Ortodoxe pe teritoriul polono-lituanian, a fondat unul dintre cele mai mari centre de educație din acea vreme-Academia Kiev-Mohyla.

În încheierea evenimentului a răsunat un cadou muzical - o melodie moldovenească interpretată de o participantă multiplă și laureată a Festivalului ”Multinaționalul Voronej” Tamara Guțul, director artistic al Casei de Cultură rurală Olhovlog.

Făcînd totalurile celei de-a patra întîlniri a Clubului Internațional de discuții, șeful Casei Prieteniei din Voronej, membru al Camerei Naționale pe lîngă guvernatorul regiunii Voronej, Vladimir Ivanov, a subliniat actualitatea aspectelor culturii populare tradiționale exprimate la eveniment pentru studierea și popularizarea sa în rîndul tinerilor, pentru a contracara crearea de etno-falsuril și mitologizarea istoriei.
Seria de evenimente ale Clubului Internațional de discuții "Симъ побѣдиши/Этим побеждай", organizat de comunitatea moldovenească din regiunea Voronej împreună cu Casele de prietenie din orașele Voronej și Semiluki, are drept scop dezvăluirea temei unității și diversității culturilor popoarelor ortodoxe.

Menționăm faptul că informații bogate despre cultura moldovenească, limba moldovenească, tradiții și obiceiuri puteți găsi pe site-ul moldovenii.md în secțiunea Cultură.

10
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?