X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Carolina Vetrova: "Copiii diasporei trebuie să-și cunoască limba maternă"

4 ian. 2022,, 18:45   Societate
3353 0

Relațiile dintre oameni sunt mai puternice decît politica, iar avantajul diplomației oamenilor este că ea nu depinde prea mult de vînturile politice.

Despre acest lucru a declarat președintele comunității regionale moldovenești Carolina Vetrova într-un interviu pentru ediția "Comuna" din Voronej, transmite Noi.md.

Ea a menționat că trecutul comun, relațiile dintre oameni, acordurile personale sînt adesea mai puternice decît politica mare.

"Știu că cooperarea pe care comunitatea noastră o dezvoltă cu Patria istorică contribuie la consolidarea legăturilor dintre Rusia și Moldova", a spus Carolina Vetrova.

Potrivit ei, comunitatea moldovenească din regiunea Voronej lucrează în opt direcții, iar una dintre cele mai semnificative este cea a limbii.


"Copiii trebuie să cunoască limba țării lor de origine, de aceea noi lucrăm pentru a menține nivelul limbii moldovenești și participăm la activitățile Camerei Naționale privind studierea și păstrarea limbii ruse. Astfel, în 2018, comunitatea a susținut acțiunea "Donează cartea", inițiată de biroul președintelui Republicii Moldova. Datorită acestei acțiuni, a fost posibilă inițierea formării în Voronej a bibliotecii de literatură națională. Iar la sfîrșitul aceluiași an, în cadrul proiectului "И мы сохраним тебя, русская речь великое русское слово", am organizat Ziua culturii moldovenești la Universitatea de Stat din Voronej, dedicată aniversării a 90 de ani de la nașterea lui Ion Druță. În cadrul acesteia am vorbit despre munca scriitorului care a dezvăluit cultura poporului moldovenesc prin creația sa în limba rusă (numele lui Ion Druță a devenit sinonim al legăturii dintre cultura rusă și cea moldovenească). Scriitorul nu numai că a creat în limba rusă, dar și-a aprofundat cunoștințele despre istoria Rusiei, studiind detaliat episoadele sale care au prins viață pe paginile operelor sale. De asemenea vorbim despre "perioada moldovenească" a lui Alexandr Pușkin, citim poezii ale marelui poet rus în două limbi.

Carolina Vetrova a menționat că educația este, de asemenea, foarte importantă în activitatea comunității moldovenești din regiunea Voronej.

"Această direcție s-a încadrat în mod natural și organic în paleta muncii noastre. La începutul activității noastre, ne-am confruntat cu o lipsa de informații veridice în rîndul tinerilor și cu stereotipuri despre poporul moldovean, plantate prin programe TV de divertisment. De aceea, de la bun început am considerat universitățile drept platforme pentru desfășurarea evenimentelor, pentru a populariza tradițiile și istoria moldovenilor în rîndul tuturor studenților și pentru a susține identitatea națională în rîndul studenților din Moldova.

Am organizat și am participat la numeroase evenimente de referință organizate pe site-urile a cinci universități Voronej: Universitatea de Stat din Voronej, Universitate de medicină din Voronej, Universitatea Agrară de Stat din Voronej, Universitatea de Stat de Tehnologii Inginerești din Voronej și Universitatea Silvică de Stat din Voronej. Comunitatea a contribuit activ la popularizarea învățămîntului rusesc în Moldova. În timpul interacțiunii noastre, am fost mereu întrebați de către specialiștii universităților internaționale: "Dar unde sînt studenții voștri?”. Numărul studenților străini este unul dintre criteriile cheie care reflectă atractivitatea și competitivitatea universității pe piața serviciilor educaționale internaționale. Și, analizînd situația, comunitatea, împreună cu colegii din Kursk, a organizat două vizite ale delegațiilor pentru a prezenta universitățile din regiunea Mării Negre în Moldova în anii 2018-2019. Inițiativa a fost implementată cu sprijinul Aparatul Președintelui Republicii Moldova, Rossotrudnichestvo și al organizației "ЗАРЯ – за русский язык в Молдове", a subliniat Carolina Vetrova.

Potrivit acesteia, se dezvoltă activ și cooperarea culturală. Cîteva colective din Voronej au o legătură directă cu Moldova.

"De exemplu, cu noi cooperează activ Filarmonica din Voronej, inițiativele noastre sînt susținute de conducerea, soliștii și dirijorul orchestrei guvernatorului, Viktor Șorin, care în tinerețe își vizita adesea unchiul în Moldova. Astăzi, prin creativitatea sa, el ne ajută să simțim muzica moldovenească în Voronej. Există și alte exemple frumoase: Corul popular din Voronej este condus de Veaceslav Pomelnikov, el a învățat și a predat la Chișinău timp de 7 ani. "Воронежские девчата" colaborează direct cu compozitorul Eugen Doga, interpretează compozițiile sale", a spus președintele comunității regionale moldovenești.

Ea a menționat că un domeniu important care încă urmează a fi dezvoltat este cel economic.

"Cifrele cifrei de afaceri comerciale dintre Regiunea Voronej și Moldova sunt foarte mici. Ca persoană antreprenoare, văd aici un mare potențial. Și nu numai în comerț. Căci, în loc să importăm materiale din Rusia și să le folosim pentru a crea niște obiecte în Moldova, care apoi din nou să fie transportate în Rusia, nu ar fi mai logic să creăm o întreprindere comună aici în Voronej?", a subliniat Carolina Vetrova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?