X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Descoperă Moldova: Mănăstirea Bocancea

8 iul. 2020,, 06:00   Societate
3702 0

Mănăstirea Bocancea se află la 105 km de Chișinău.

După cum scrie portalul moldovenii.md, a foat întemeiată în 1869 ca schit al mănăstirii Hîrjauca. Pămîntul pe care a fost înființat schitul a fost cumpărat de la Leon Bocancea, pentru a se muta aici cu traiul locuitorii satului Hîrjăuca, care erau prea aproape de mănăstire. Însă sătenii au refuzat să se mute şi arhiepiscopul Antonie a fost nevoit să întemeieze pe această moşie o gospodărie călugărească. În 1872 a fost ridicată biserica din piatră, sfinţită cu hramul „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel”.

În 1920 schitului i s-a dat numele Bocancea, după numele fostului proprietar al moşiei. În perioada dintre cele două războaie mondiale schitul Bocancea a devenit independent de mănăstirea Hîrjauca. Primul stareș a fost protosinghelul Gurie Tăutu.

În perioada sovietică shitul Bocancea a fost devastat, au fost arse icoanele și odoarele bisericii. Biserica a fost transformată în depozit de grîne, apoi în uscătorie de tutun. Stareţia a devenit sediul brigăzii de tractoare, iar în chiliile de lîngă biserică s-a instalat grădiniţa de copii. Cu timpul, totul ajunge în ruină.


Schitul Bocancea a fost reînfiinţat în 1991 de către ieromonahul Bartolomeu ca mănăstire de maici. Între 1994-1997 se execută lucrări de reparaţii sub patronajul mănăstirii Hîncu. În anul 1998 lăcaşul redevine independent, dobîndind statut de mănăstire de călugări.

Puteți admira fotografiile unice în secțiunea specială de pe site-ul moldovenii.md.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?