COVID-19 în MOLDOVA

De ce construcția unei noi închisori se amînă

De ce construcția unei noi închisori se amînă

Construcția unei noi închisori la Chișinău ar putea fi amînată după ce Guvernul Moldovei a redus cheltuielile bugetului de stat pentru 2020, renunțînd, inclusiv, și la finanțarea acestui proiect, informează eNews.

După cum a anunțat portalul bizlaw pe 7 septembrie, cabinetul de miniștri a exclus din articolul privind investițiile de capital, cheltuielile în valoare de 182 milioane de lei destinate construcției penitenciarului, scrie newsmaker.md.

De asemenea, cabinetul de miniștri a hotărît să renunțe la investirea a 10 milioane de lei pentru construcția Penitenciarului nr 17 în Chișinău. Totodată, cheltuielile pentru restabilirea gardului din jurul Penitenciarului nr. 7 de la Rusca au fost majorate cu 2,2 milioane de lei, pentru construcția izolatorului din Bălți - cu 4,7 milioane de lei. Alt milion de lei va merge la reparația gardului din jurul Penitenciarului nr. 10 din satul Goiani.
Toate amendamentele la bugetul de stat trebuie să fie aprobate de Parlament.


Amintim că anterior Curtea de Conturi a examinat rapoartele financiare ale Ministerului Justiției și a comunicat că construcția unei noi închisori la Chișinău, planificată de autorități din 2013, încă nu a început și întîrzie cu 54 de luni. În același timp, angajații departamentului, care este responsabil de realizarea proiectului, din 2014 pînă în 2019, au primit salarii în valoare totală de 11,4 milioane de lei.

Lucrările de proiectare au început încă în 2016, dar pînă în prezent nu a fost aleasă compania care să efectueze lucrările. Șeful proiectului, Igor Eșanu, a relatat în cadrul ședinței Curții de conturi că construcția urmează să fie finalizată în anul 2022.

Menționăm că noua închisoare va înlocui penitenciarul vechi și supra aglomerat nr. 13, prin care trec anual pînă la 12 mii de deținuți.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load