X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Cum arăta Univermagul Central din Chișinău la sfîrșitul anilor 1940

21 apr. 07:00   Capitala
6923 0

Principalul magazin universal (Главунивермаг) din Chișinău la sfîrșitul anilor 1940 era situat la intersecția bulevardului Lenin (actualul bulevard Ștefan cel Mare) și strada Pușkin, unde mai tîrziu a fost amplasat "Lumea copiilor".

Arhitectul acestei clădiri a fost Valentin Voițehovski. Interesant este faptul că pînă la construcția clădirii din fața Univermagului Central, acolo era un scuar cu alei, bănci și flori.

Mai tîrziu, clădirea a fost reconstruită un pic, iar magazinul a devenit Magazinul Central.

Din 1959 pînă în 1983, Univermagul din Chișinău a fost amplasat într-o clădire cu 5 etaje la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și Pușkin. Dar la 30 aprilie 1983, Magazinul Uiversal a fost "mutat" într-o clădire de la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Izmail, iar pe strada Pușkin a fost deschis "Lumea copiilor".

În prezent, aici se află centrul comercial Gemenii.


Vă propunem să vedeți cum arăta clădirea Univermagul Central din Chișinău la sfîrșitul anilor '40 ai secolului trecut, dar și cum arată acum.

De remarcat faptul că clădirea principală este intactă și în prezent, coloanele și ferestrele nu și-au schimbat forma.

De asemenea, este interesant faptul că la sfîrșitul anilor '40 ai secolului al XX-lea, pe strada Pușkin, în apropierea clădirii Univermagului Central din Chișinău, se circula pe două sensuri.

35
0
1
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?