Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum să minimizăm stările negative și să menținem echilibrul sufletesc

12 mar. 2022,, 10:00   Societate
3316 0

În aceste timpuri neliniștite este foarte important să nu ne lăsăm furați de panică, să ne unim și să fim împreună, în măsura posibilităților să ajutăm pe alții și astfel ne von ajuta pe noi însuși.

O astfel de opinie a exprimat într-un interviu pentru Noi.md compatriotul nostru, psihoterapeutul-psihanalist, Marian Fusu, stabilit la Paris.

Întrebat ce ar putea recomanda ca psiholog și dacă există careva remedii pentru a minimiza stările negative și a menține echilibrul sufletesc, așa de fragil în aceste timpuri, Marian Fusu a răspuns că fiecare dintre noi are propriile resurse individuale interne, pe care le folosim pentru a ne isprăvi cu stresul. Dar există, desigur, și unele momente comune pentru toți.

După cum a menționat psihoterapeutul-psihanalist, în ptimul rînd, trebuie să înțelegem, că în situațiile critice de acest fel mulți oameni se activizează, fac voluntariat, ajută în privat rudele, cunoscuții, alte persoane. Își revizuiesc și își optimizează spațiul propriu și pe cel de muncă. Își modifică semnificativ modul obișnuit de viață.

Și chiar dacă la prima vedere poate părea că asta necesită eforturi mari, noi avem posibilitatea să facem ceva în această situație. Asta reduce mult starea de neliniște, favorizează relaxarea emoțională și fizică, ne dă senzația că gestionăm situația într-o anumită măsură. Adică, aceste acțiuni, deși complicate, pot fi și constructive pentru noi. Mai mult, inițial pentru multă lume e mai ușor să facă ceva, în loc să încerce să conștientizeze și să supraviețuiască unei situații dificile și incerte.


După cum a remarcat Marian Fusu, în al doilea rînd, este foarte important în această perioadă să nu ne închidem în sine și în propriile neliniști. Trebuie să comunicăm cu prietenii, colegii, apropiații noștri, să ne împărtășim emoțiile și neliniștile, să dăm liber sentimentelor noastre. Este necesar pentru a fi și în continuare persoane vii și receptive, să nu înghețăm în noi aceste neliniști.

Potrivit lui, în al treilea rînd, pentru a nu ne încărca cu negativism, trebuie să găsim insulițe de liniște și pace în tot ce ne este scump. Să practicăm sportul sau alte activități fizice, să ne încărcăm bateriile cu ajutorul artei în toate formele posibile.

”În al patrulea rînd, după cum bine știm, în asemenea situații cei mai vulnerabili - copiii, oamenii în etate și indivizii cu statut psihic labil - au mare nevoie de sprijinul celor care au un psihic mai stabil și propriile resurse interne. Iar dat fiind că cei mici, copiii văd toate aceste evenimente, nu trebuie să ascundem de ei și să ne prefacem că nu-i nimic deosebit, căci asta ar putea avea repercusiuni foarte grave. Trebuie să găsim cuvinte și formulări simple pentru a le explica aceste evenimente (fără detalii și accente politice), principalul – să vorbim cu copiii despre aceste lucruri. Cea mai importantă este totuși starea sufletească stabilă a părinților. Atunci în preajma lor și copiii se vor simți în siguranță și calmi”, a declarat psihoterapeutul-psihanalist.

”În linii generale, în aceste timpuri neliniștite este foarte important să nu ne lăsăm furați de panică, să ne unim și să fim împreună, atunci fiecare în măsura posibilităților îi va ajuta pe alții și astfel se va ajuta pe sine însuși”, a conchis Marian Fusu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?