X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum au fost sărbătorite Ziua Limbii Ruse și Ziua Pușkin în Moldova

6 iun. 2022,, 17:40   Societate
4248 0

Pe 6 iunie, conform unei lungi tradiții care există la Chișinău, numeroși admiratori ai geniului literaturii mondiale au venit la monumentul marelui poet rus din parcul din centrul capitalei pentru a sărbători 223 de ani de la nașterea lui A.S. Pușkin și Ziua Internațională a Limbii Ruse.

Organizatorii sărbătorii au fost reprezentanța Rossotrudnichestvo în Republica Moldova și comunitatea rusă din Republica Moldova, relatează Noi.md.
Chișinăul a devenit al treilea oraș din lume (după Moscova și Sankt Petersburg), unde în 1885 a fost deschis un monument al marelui poet rus, iar timpul a arătat că în Moldova „cărarea populară nu se va pierde nicicînd spre el”.

La eveniment au fost prezenți colaboratori ai Ambasadei Rusiei și Casei Ruse din Chișinău, deputați ai parlamentului țării și șefi ai organizațiilor publice, de tineret și de creație ale compatrioților, reprezentanți ai municipiului, liceeni și jurnaliști, admiratori de rînd ai creației lui A.S. Pușkin de diferite naționalități și grupe de vîrstă.

Un discurs de felicitare cu ocazia zilei de naștere a lui A.S. Pușkin și Zilei Internațională a Limbii Ruse, aprobată de ONU în 2010, a ținut în fața publicului Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov, fostul Președinte al Moldovei (în 2001 - 2009) Vladimir Voronin, deputatul Parlamentului Republicii Moldova Elena Belyakova, președintele Comunității Ruse a Republicii Moldova Ludmila Lașcionova, șeful Societății Profesorilor de Limbă și Literatură Rusă din Moldova Tatiana Mleciko, economistul și pușkinistul Ivan Ustian, și directorul Casei-Muzeu Chișinău A.S. Pușkin Vadim Drelinski.

Potrivit tradiției, moderatori ai evenimentului solemn au fost studenții celui mai vechi liceu din capitală, purtînd din 1949 numele marelui poet rus. Copiii, sub îndrumarea profesoarei de limba rusă Galina Kalamanova, au pregătit și au prezentat o „cunună poetului” - o compoziție din versurile lui A.S. Pușkin. Generația mai în vîrstă nu a rămas în urma tinerilor – o evoluare impresionantă și emoțională au avut-o veteranele Irina Guma și Svetlana Rahmanova.


Sute de flori au fost așezate la piedestalul monumentului marelui poet – un omagiu adus memoriei și recunoștinței tuturor popoarelor pentru opera sa nemuritoare, pentru faptul că lira sa a „trezit sentimente bune”, pentru limba noastră literară rusă – măreață și viguroasă, care, conform datelor recente, este nativă pentru 153,7 milioane de oameni și a doua limbă vorbită pentru 104,4 milioane de oameni.
Potrivit Casei Rusă din Chișinău, aceste cifre mărturisesc interesul nestins față de limba și cultura rusă pe întreaga planetă, inclusiv în Republica Moldova, unde Pușkin a devenit simbolul legăturilor indisociabile cu Rusia..

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?