Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Oleg Vasnețov: "Rusia și Moldova au un potențial enorm în dezvoltarea relațiilor"

6 apr. 2022,, 13:10   Politică
3557 0

Rusia și Moldova au un potențial enorm în dezvoltarea relațiilor, care, împreună cu experiența veche de secole de creație comună, cooperare și prietenie, depășirea obstacolelor, oferă popoarelor celor două țări o șansă de a privi spre viitor cu optimism.

Despre acest lucru a declarat într-un interviu acordat TASS Ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, care, în ziua celei de-a 30-a aniversări a relațiilor diplomatice dintre Rusia și Moldova, a vorbit despre legăturile culturale și umanitare bogate dintre cele două țări, programele educaționale extinse și noile oportunități care ne permit să privim spre viitor cu optimism.

El a menționat că secolele de istorie comună, unitatea bisericească bazată pe Ortodoxie, apropierea spirituală și culturală care unesc oamenii au devenit o temelie solidă pe care se bazează relațiile de prietenie dintre Federația Rusă și Republica Moldova, iar aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țările noastre este un motiv bun pentru a ne aminti despre ce leagă țările și popoarele noastre.

El a numit cooperarea comercială și economică dintre cele două țări drept cea mai importantă componentă a relațiilor moldo-ruse.

Potrivit lui, cooperarea în domeniul energetic este completată de interacțiunea stabilită istoric în comerțul exterior - pe piețele rusești ajunge o gamă largă de mărfuri moldovenești. Indicatorii maximi privind volumul exporturilor de mărfuri moldovenești în Rusia au fost atinși în 2013 și au constituit 655 milioane dolari. Criza relațiilor comerciale și economice care a urmat după anul 2014, a dus la o scădere de trei ori a acestui indicator.

Cu toate acestea, potrivit experților, mereu apar noi oportunități în domeniul cooperării economice dintre cele două țări, care promit o redresare rapidă și, în plus, o creștere a potențialului comercial-economic.

Diplomatul a menționat că un pas important pe această cale ar trebui să fie reluarea activității Comisiei interguvernamentale ruso-moldovenești de Cooperare Economică (IPC) în conformitate cu acordurile încheiate în cadrul vizitei la Moscova a ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Copreședintele IPC, Nicolae Popescu.

"Potențialul înalt în domeniul comerțului dintre cele două țări este evidențiat și de rezultatele pozitive ale întîlnirii între domnul Popescu și ministrul Agriculturii din Rusia, Co-președintele IPC, Dmitri Patrușev. Am subliniat în repetate rânduri că Rusia este pe deplin deschisă unui dialog pragmatic și concret în domeniul economic și nu există obstacole care ar fi de nedepășit. Continuarea contactelor bilaterale în domeniul comercial-economic pare deosebit de importantă într-un moment în care legăturile comerciale și logistice obișnuite au fost întrerupte atît pe piețele regionale, cît și pe cele paneuropene", a declarat ambasadorul rus în Republica Moldova.


Potrivit acestuia, deosebit de intense sunt și legăturile culturale, umanitare și contactele interpersonale.

"Popoarele țărilor noastre sînt legate de secole de prietenie și cooperare. Astăzi, zeci de mii de compatrioți ruși trăiesc în republică, precum și zeci de mii de cetățeni moldoveni trăiesc și muncesc în Rusia, păstrîndu-și în același timp identitatea națională și culturală. Diasporele popoarelor țărilor noastre aduc o contribuție uriașă la menținerea acestei prietenii de secole", a spus Oleg Vasnețov.

El a menționat că de la an la an continuă un schimb cultural bogat și a numit îmbucurător faptul că cele mai bune exemple de cultură și artă rusă sunt foarte solicitate în Republica Moldova: aici oamenii citesc cărți în limba rusă, urmăresc emisiuni TV rusești și filme filmate în Rusia, spectacolele oamenilor culturii și artei rusești sunt populare în rîndul publicului moldovean.

La rîndul lor, în Rusia de mare interes se bucură evenimentele culturale organizate de partea moldovenească sau asociațiile diasporei moldovenești, inclusiv zilele culturii moldovenești, zilele bucătăriei moldovenești etc.

La rîndul său, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova încearcă, de asemenea, să contribuie cît mai mult la dezvoltarea dialogului cultural și umanitar bilateral.

"Adevăratele perle ale spațiului cultural moldovenesc sînt teatrele rusești — Teatrul Dramatic de Stat ”A. P. Cehov”, Teatrul de Stat pentru tineret "De pe strada Trandafirilor" și altele. De cîțiva ani, ambasada a promovat în mod activ dezvoltarea turneelor lor în diferite regiuni ale Rusiei, legăturile profesionale cu actorii din Rusia.

O instituție culturală unică este casa-muzeu Pușkin din Chișinău și filiala sa din satul Dolna, care păstrează cu grijă amintirea șederii marelui poet rus pe pămîntul moldovenesc, popularizînd moștenirea sa", a subliniat diplomatul rus.

În cadrul acordurilor confirmate în mod repetat în timpul activității comisiilor interguvernamentale privind dezvoltarea cooperării bilaterale, partea rusă continuă să asiste partea moldovenească în păstrarea educației în limba rusă. Aceasta, în special, are loc sub forma unui transfer anual gratuit către instituțiile de învățămînt și cultură din Moldova de noi publicații de înaltă calitate în limba rusă—ficțiune, cărți de referință, manuale, precum și materiale multimedia. Abia în 2021, în cadrul campaniei "cartea rusă ca cadou", RCSC a transmis peste 8 mii. de unități de astfel de literatură.

Un alt program anual al RCSC este selectarea absolvenților pentru a studia gratuit în universitățile rusești în cadrul cotelor alocate de guvernul rus.

"În fiecare an, cîteva sute de tineri cetățeni ai republicii merg să studieze în țara noastră. Unii dintre ei — aproximativ 500 de persoane anual — merg să studieze gratuit, după ce au trecut cu succes testele de intrare organizate de Rossotrudnichestvo și au primit o cotă de studiu din partea guvernului rus. Ne bucurăm sincer cînd specialiștii instruiți în țara noastră se întorc în patria lor și lucrează în organizațiile moldovenești în beneficiul dezvoltării țării lor.

De asemenea, vedem un mare potențial în dezvoltarea turismului între țările noastre. Sperăm că, odată cu ridicarea restricțiilor de carantină privind circulația transfrontalieră în acest domeniu, va avea loc un salt calitativ înainte", a spus diplomatul rus.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?