Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3717

Cozile de la vama Leușeni-Albița trezesc nemulțumiri: "Avem doar o mutare fizică a unei gherete"

22 apr. 13:00   Societate
4449 0

Aglomerația fără precedent din ultimele zile, la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, a trezit un val de nemulțumiri printre călători.

Oamenii se întreabă de ce traversarea frontierei durează mai mult de două ore, în condițiile în care autoritățile au promis fluidizarea traficului odată cu instituirea controlului comun moldo-român la frontieră.

"Vama Albița - de ce durează mai bine de 2 ore trecerea acesteia, de ce controlul/ghișeul unic nu este chiar “unic” și de ce o săptămîna, coada este pînă peste Prut", se întreabă internauții pe rețelele de socializare la o săptămînă de la introducerea controlului vamal comun la această frontieră.

"Pînă acum aveam două vămi, cu cîte două ghișee fiecare (Poliție de Frontiera + Vama). Odată cu anunțarea implementării ghișeului unic, numărul ghișeelor nu a fost redus, ci doar mutat. Astfel, tot la 4 ghișee este nevoie să te prezinți, doar că peste Prut", a scris Ștefan Miron, un călător care și-a împărtășit experiența neplăcută de care a avut parte la trecerea frontierei.

Acesta a menționat că în prezent, la punctul vamal Leușeni-Albița funcționează două sisteme informatice diferite care, aparent, nu comunică între ele, de la ce a și pornit haosul.


"Astfel, după ce pașaportul este verificat de Politistul de frontieră MD, îl primești înapoi și aștepți sa vină polițistul de frontieră RO. Este posibil ca acesta să vină înainte să fi primit/ridicat actele de la cel MD, sau să nu fi venit încă cel MD. Ca să nu aștepte, cel RO trece la următoarea mașină. De aici, și haosul", mai spune acesta.

Internautul spune totuși că existența unui punct comun de trecere a frontierăei este binevenită, însă trebuie găsite soluții la problemele enunțate.

"În acest moment avem doar o mutare fizică a unei gherete, peste Prut. Dacă tot vorbim despre protocoale semnate între state, atunci ar trebui să putem vorbi de încredere și delegare de atribuții între cele 2 entități, Vama RO și Vama MD, ceea ce înțeleg că nu există", a mai menționat Ștefan Miron.

Menționăm începînd cu 15 aprilie, autoritățile de frontieră din România şi Republica Moldova pun în aplicare pe sensul de intrare România, controlul coordonat.

2
1
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?