Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

Cîte ouă se permite să mănînci în ziua de Paște

24 apr. 17:30   Societate
2223 0

Nutriționiștii avertizează că nu e bine să consumi prea multe ouă, însă de fiecare de dată de Paște nimeni nu mai ține cont de acestă interdicție și consumă zilnic mai multe ouă decît ar trebui.

Cercetătorii de la Northwestern University Feinberg School of Medicine au realizat un studiu conform căruia dacă mănînci între trei și patru ouă pe săptămînă ai șanse cu 6% mai mari de a dezvolta o boală cardiacă.

Mai mult, participanții la studiu au avut șanse cu 8% mai mari de a muri din orice cauză în timpul desfășurării studiului, prin comparație cu oamenii care nu au mîncat ouă.

Mai exact, participanții care au consumat 300 de miligrame de colesterol pe zi au avut șanse cu 17% mai mari de a dezvolta o boală de inimă sau de a muri din diverse cauze pe parcursul studiului.

Cu toate acestea, studiul nu demonstrează că ar exista o conexiune directă, de tipul cauză-efect între consumul de ouă și apariția bolilor cardiace, ci mai degrabă un fel de conexiune.

Chiar dacă e sărbătoare și te strîngi cu familia la masă, nu înseamnă că ar trebui să mănînci mai mult ca de obicei și că ar trebui să amesteci mîncărurile grele. Dacă ai mîncat deja un ou, poți păstra tradiția cu ciocnitul ouălor, însă nu trebuie neapărat să-l și mănînci, chiar dacă se sparge.

Cercetătorii de la Northwestern University Feinberg School of Medicine spun că ar trebui să ținem cont că un singur gălbenuș de ou conține 186 de miligrame de colesterol, ceea ce reprezintă 62 % din doza zilnică recomandată. „Totuși, nu înseamnă că ar trebui să renunți complet la ouă. Moderația este cheia”, potrivit lui Satjit Bhusri, doctor cardiolog la Lenox Hill Hospital din New York City.

„Cred că consumarea de mai puține ouă la nivel săptămînal ar trebui să fie o responsabilitate pentru cei mai mulți oameni, dar mai ales pentru aceia care au alte probleme de sănătate și/sau boli cronice de la bun început”, a subliniat nutriționista Dana Hunnes, de la Ronald Reagan UCLA Medical Center din Los Angeles.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав