X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Catolicii sărbătoresc în această duminică Paștile

30 mar. 16:01   Societate
3098 0

Creștinii catolici sărbătoresc Paștile în această duminică, 31 martie. Episcopul diecezan al Episcopiei Romano-Catolică de Chișinău, Anton Coșa, contactat de IPN, a transmis cu ocazia sfintelor sărbători ale Învierii Lui Cristos tuturor creștinilor catolici și romano-catolici din țară un gînd de binecuvîntare.

„Doresc fiecăruia să poată simți sărbătoarea atît în exterior, cît și în interior, prin apropierea de sfintele spovedi și apoi de sfînta împărtășanie. Fie ca bucuria această să nu rămînă numai în noi, să o putem oferi și altora și prin fapte bune să oferim oamenilor un motiv de a fi mai buni. Cristos a Înviat! Adevărat a Înviat!ˮ, a menționat episcopul.

Celebrările pascale au început joi seara cu liturghia de la ora 18.00 – „In Coena Dominiˮ (Sfînta Liturghie a Cinei Domnului). Cu această ocazie, opt tineri au fost admiși pentru prima dată la Sfînta Împărtășanie. Vineri, în unica zi cînd nu se face liturghie, este marcată Moartea Lui Isus, prin citirea pătimirilor din Sfînta Evanghelie după Ioan, urmată de Adorarea Sfintei Cruci, întrucît două săptămîni în urmă crucile au fost acoperite toate cu o pînză violetă. Este descoperită crucea, vin oamenii să se plece în fața crucii Lui Isus, Crucea Mîntuitoare, după care are loc și al treilea moment – împărtășania credincioșilor care au venit la biserică.

Sîmbătă seara se are loc vegherea pascală, care începe la ora 20.00 cu aprinderea și binecuvîntarea focului în curtea bisericii. De la acest foc se aprinde lumînarea pascală, iar de la lumînarea pascală își vor aprinde lumînările lor credincioșii prezenți. Urmează proclamarea Învierii Lui Isus printr-un cînt vechi al bisericii, Preconiul pascal, după care va continua cu Liturghia cuvîntului, vor fi citite cinci texte din Sfînta Scriptură din Vechiul și Noul Testament, iar după o scurtă predică va urma botezul unui adult care s-a pregătit de un an și va fi introdus în biserică prin botez, iar pentru aceasta se va face și ritul sfințirii apei, după care se va continua cu liturghia Euharistică în mod normal, așa cum este în fiecare duminică, iar la sfîrșit cu o procesiune prin copia bisericii se va proclama învierea lui Cristos prin cîntare. Și după acest moment va urma binecuvîntarea alimentelor pascale.

Duminică la Catedrala Romano-Catolică „Providența Divină” din Chișinău vor fi oficiate patru liturghii. La ora 9.00 serviciul divin va avea loc în limba poloneză, la ora 10.30 – în limba rusă, la 12.00 – în limb de stat și seara, la ora 18.00 – din nou în limba rusă.

După Duminica Învierii, toată Săptămîna Luminată vor fi celebrate liturghii ale Învierii Domnului, în fiecare zi dimineața la ora 10.00 și seara la ora 18.00, pînă la Duminica viitoare, Duminica Tomii.

Creștinii ortodocși vor sărbători Paștile în acest an pe 5 mai.

7
2
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?