COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2955
Puterea stiri: 6784
Coronavirus stiri: 7608

Certificatul COVID-19 devine obligatoriu din 1 octombrie. Ce trebuie să știi?

24 sep. 10:25   Societate
15447 6

Din 1 octombrie fără un certificat COVID-19 moldovenii nu vor putea merge la teatru, cinema, concerte, evenimente în aer liber, evenimente științifice sau restaurante.

Prin certificat Covid-19 se înțelege oricare din următoarele documente:

  • certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hîrtie sau în format digital); dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19;
  • actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației; rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte).

Reamintim că după ședința de miercuri, 22 septembrie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a publicat noile hotărîri, deloc îmbucurătoare pentru unii agenți economici.

Așadar, începînd cu 1 octombrie, în localitățile aflate sub Cod Roșu de alertă epidemiologică certificat COVID-19 devine obligatoriu.

Textul integral al hotărîrii poate fi citit aici.

Echipa Noi.md a discutat subiectul cu trecătorii, iar majoritatea s-au declarat împotriva unei asemenea măsuri. Oamenii consideră că este dreptul fiecărui cetățean să decidă dacă își administrează sau nu vaccinul, întrucît este o decizie legată de propria sănătate, iar constrîngerile din partea autorităților nu își au locul.


Vaccinarea antiCOVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care frica de vaccin.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽