COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Carina Țurcan a depus în instanță primele mărturii, pledînd nevinovată

29 sep. 2020,, 16:00   Societate
2745 0

Fosta membră a Consiliului de Administrație „Inter RAO” Carina Țurcan a respins la ședința Instanței de la Moscova acuzațiile de spionaj, a declarat pentru Interfax avocatul ei Ivan Pavlov, șef al Asociației avocaților „Komanda 29”.

„Astăzi, la prima ședință a Instanței de la Moscova, după înaintarea acuzațiilor, apărarea și însăși Carina Țurcan a pledat nevinovată”, a spus Pavlov.

Potrivit lui, apărarea a specificat că versiunea dosarului anunțată în cadrul procesului de către Procuratură a fost construită doar pe două probe materiale, „care sînt copii slab lizibile ale documentelor – CV-le agentului și trei texte - presupusele rapoarte ale serviciilor speciale moldovenești către Centrul de Integrare NATO”.

Pavlov a menționat că ancheta a refuzat să excludă din materialele dosarului penal o parte din aceste dovezi, în ciuda demersului apărării. El a amintit că instanța a refuzat să admită în cadrul ședinței preliminare pe dosarul Țurcan un demers similar, calificîndu-l drept prematur.

Pavlov a subliniat că apărarea respinge nu doar evenimentele descrise de acuzare, la care, potrivit anchetei, a participat Țurcan, ci și calitatea probelor colectate de anchetă din cauza lipsei unei oportunități de a stabili sursa lor.


În plus, potrivit lui Pavlov, ancheta nu a verificat nicio versiune alternativă a evenimentelor prezentate în rechizitoriu. De exemplu, că actele sale care confirmă că ea este agent al unui serviciu special străin au fost „lăsate” serviciilor noastre de informații pentru a distrage atenția de la agentul real sau că s-a dorit destituirea ei din funcția ocupată în interese egoiste.

Țurcan a fost acuzată de spionaj (art. 276 al CP al FR). Ea a fost arestată în vara anului 2018 și se află în prezent în centrul de detenție preventivă Lefortovo.

Potrivit unei versiuni a FSB, nu mai tîrziu de 29 septembrie 2015, Turcan a transmis Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS al RM) „informații privind livrările de energie electrică din Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei într-o anumită perioadă”.

Potrivit acuzării, pînă în iunie 2016, Turcan a fost cetățean al Moldovei, iar din 16 august 2004 ar fi cooperat în mod privat cu SIS al RM sub pseudonimul secret „Karla”.

Se presupune că Țurcan a primit o recompensă pentru cooperarea cu SIS.

FSB susține că, în 2015, Țurcan a căpătat informații despre livrările de energie electrică în timpul pregătirii unui proiect de document care conține informații despre aceste livrări, la ordinul Ministerului Energiei, precum și de la oficiali neidentificați din cadrul Ministerului Energiei.

FSB consideră că Țurcan s-a familiarizat cu informațiile în timpul unei întîlniri de lucru cu Veaceslav Kravcenko, care la acel moment ocupa funcția de viceministru al Energeticii al FR.

În rechizitoriu se mai arată că în perioada 2013-2018 funcția de membru al Consiliului de Administrație – șef al blocului de trading Inter RAO, în care Țurcan a fost numită în februarie 2012, nu prevedea accesul la secretele de stat, însă ea avea acces la informațiile care constituiau secret de stat, fiind responsabilă de asigurarea exportului și importului de energie electrică.

Turcan încă de la începutul anchetei nu și-a recunoscut vinovăția, iar apărarea susține că acuzația s-a bazat pe dovezi falsificate.

Însăși Țurcan a declarat că dosarul ei ar fi fost comandat de un client concret. Potrivit ei, țintă ar fi fost și Veaceslav Kravcenko. Cu toate acestea, ea nu a divulgat numele clientului.

În ianuarie 2020, prima Curte de Apel a Jurisdicției Generale Moscova a anulat hotărîrea Instanței orășenești de la Moscova care a prelungit arestarea lui Turcan pînă la 21 de luni și i-a schimbat măsura preventivă pe interdicția de a efectua anumite acțiuni. La rîndul său, a doua Curte de Casație, la propunerea Procuraturii Generale, a anulat decizia Curții de Apel și a readus-o pe Turcan în arest.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X