Campania națională antidrog „Alege Viața!” se desfășoară în Moldova

Campania națională antidrog „Alege Viața!” se desfășoară în Moldova

Peste 50 de persoane din țara noastră mor anual din cauza consumului de droguri. Datele au fost prezentate în cadrul lansării campaniei naționale antidrog „Alege Viața!”.


În cadrul unei conferințe de presă, șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, a prezentat un spot social ce arată consecințele fatale ale consumului substanțelor narcotice. „Campania are scopul de a sensibiliza societatea privind consumul drogurilor de tip nou. În grupurile de risc se regăsesc adolescenții cu vîrstele de 14, 15 și 16 ani. În Republica Moldova cel mai consumat tip de drog este canabisul, însă, în ultimii trei ani, s-a extins consumul drogurilor de tip nou - cele etnobotanice. Astfel, întrebuințarea acestora a crescut de la 1% în anul 2016 la 13% în anul 2018. Totodată, dacă în anul 2017 au fost ridicate 2 kg de droguri etnobotanice, anul acesta numărul acestora a crescut pînă la 5 kg”, a spus Pînzari.


La rîndul său, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Dorin Purice, a subliniat că spotul antidrog va fi difuzat de televiziuni, în orele de vîrf, și în cinematografe, înainte de prezentarea filmelor.


Constatările arată că, de cele mai multe ori, consumatorii de droguri duc lipsă de comunicare, și-au abandonat familiile, fac abuz de alcool, prezintă dereglări psihice și traume psihologice.


Datele oficiale arată că, în Republica Moldova, numărul consumatorilor de droguri este de circa 12 mii, însă numărul real al acestora ar fi de 10 ori mai mare. Totodată, cifrele oficiale arată că în țara noastră există aproximativ 80 mii de persoane care au consumat cel puțin o dată substanțe narcotice.


Campania națională antidrog „Alege Viața!” va avea o durată de jumătate de an și este realizată cu suportul financiar al UNICEF Moldova și din sursele Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load