X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vladimir Ceban: "În Moldova crește consumul și traficul de droguri grele"

6 dec. 2023,, 06:30   Societate
3131 0

Consumul și traficul de droguri grele: heroină, cocaină, LSD, alte droguri puternice, precum și interesul sporit al cetățenilor pentru substanțele narcotice este în creștere în Republica Moldova.

Despre acest lucru a vorbit fostul șef al Direcției antidrog din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Vladimir Ceban, la emisiunea "Без галстуков" cu Alexandru Stahurschi de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

Potrivit lui, traficul de droguri trebuie împărțit în două componente.

"Este vorba despre afacerea cu droguri, pentru că oamenii vor să cîștige mulți bani și să gestioneze procesul, și persoanele dependente, care sînt nevoite să caute o doză și devin distribuitori, vînzând aceste droguri", a declarat Vladimir Ceban.

El a subliniat că cetățenii noștri, datorită faptului că vorbesc limba rusă, au două pașapoarte, moldovenesc și românesc, și pot călători liber în Uniunea Europeană și Federația Rusă, au devenit parte a lanțului logistic de aprovizionare cu droguri.

În mare parte este vorba despre hașiș, care era furnizat în Federația Rusă. Uneori era vorba de heroină care fie ajungea în Federația Rusă din Asia, fie, cumva, se încerca introducerea ei ilegală în țările occidentale.

"Și aici cetățenii noștri au început să facă bani, pentru că la noi, cum se spune, banii nu au miros și toată lumea crede că această problemă nu îi va afecta", a declarat fostul șef al Direcției antidrog.

El a precizat că la noi în țară există o anumită subcultură, moștenită istoric, care nu se intersectează cu marele trafic.

"Cee ce am avut în țara noastră, am avut în țara noastră. Și, respectiv, acei traficanți locali încercau, desigur, să atragă în rețelele lor cît mai mulți tineri, creînd o anumită aură, ca să spunem așa, de recreere în cluburi, discoteci, o anumită plăcere, fără a dezvălui consecințele. Tinerii, nefiind informați, cedau acestor promisiuni de viață de desfrîu. Voiau să se laude în fața prietenilor, a fetelor, să arate cît de maturi sînt. Dar care era atitudinea societății? Atîta timp cît era copil, priviți ce copil bun crește, cu un viitor frumos. Dar cînd apar necazurile în familie, toată lumea le întoarce spatele. Atît! El este deja un narcoman, e ca o ștampilă asupra sa și deja asupra părinților lui, și toată lumea începe să se ferească de el și de ei", a subliniat Vladimir Ceban.

În opinia sa, atunci când apar probleme, societatea ar trebui, dimpotrivă, să se consolideze, pentru că mîine-poimîine, dintr-un anumit motiv, copilul tău ar putea deveni dependent de droguri.

"Nu este neapărat că cineva îi va propune în mod direct droguri. Și asta este cel mai înfricoșător. Ar putea să i se toarne ceva în pahar, ar putea să-i adauge ceva în țigară, iar el nici măcar nu va ști ce este acolo. Dependenți devin nu doar pentru că s-a injectat singur, ci dintr-o situație care nu depind de ei. Ca în America. Acolo există acum o mare problemă cu opiaceele pentru că medicii prescriau medicamente. Medicii voiau să le ușureze durerea. Oamenii mergeau după aceste medicamente și ajungeau dependenți. Acesta este un exemplu cum o persoană poate deveni dependentă de droguri, cu rea-credință, fără să știe unde va duce totul", a declarat fostul șef al Direcției antidrog.

Potrivit acestuia, în plus, părinții înșiși, cînd erau la școală, nu știau despre o astfel de problemă. În consecință, ei nu au nicio discuție sau educație cu copiii lor.

Vladimir Ceban a atras atenția asupra faptului că acum tinerii încep să se maturizeze devreme, iar la 15-16 ani au deja iubiți/te.

"Băiat, fată, ei petrec ceva timp împreună, cu companiile lor, unde, nu dă Doamne, există droguri. Părinții nu văd, nu știu cum să stabilească din anumite comportamente ale copiilor lor ce se întîmplă acolo, și ce este mai rău este că în majoritatea familiilor avem cumva o situație în care copiii nu împărtășesc cu părinții lor ce li se întîmplă lor și în jurul lor. Sînt sigur că dacă un copil ar veni acasă și ar spune mamă, tată, uite, mi se propune asta sau altceva, un părinte normal ar reacționa. Dar asta este mentalitatea la noi, să nu spunem. Și astfel încep problemele, iar persoana devine dependentă. Crește și apoi are copii. Iar copiii apar cu anumite anomalie. Și el are probleme, iar copiii lui au deviații, iar el începe să-și întrebe părinții: De ce nu mi-ați spus, de ce nu m-ați oprit? Dar cum să-l oprească, dacă pînă la urmă tot lanțul este construit în așa fel încît acest copil nu se duce nici la profesor, nici la părinți, dar comunică cu cine? În stradă!", - a menționat Vladimir Ceban.

Potrivit acestuia, în Moldova nu există o afacere mare cu droguri, așa cum am văzut la Pablo Escobar și alții. La noi sînt oameni obișnuiți care vor să facă bani din necazuri aici și acum și care își dau seama la ce duc acțiunile lor.

Fostul șef al Direcției antidrog a recunoscut că atunci cînd era tînăr ofițer, colegii mai experimentați, mai în vîrstă, spuneau că pe vremuri se încerca să se dovedească nu doar deținerea de droguri, dar se încerca și imputarea ca articol criminal și tentativa de omor. Adică, să o alăture altor infracțiuni grave, pentru că există intenție.

"Știi unde va duce toate acestea. Este clar că vrei să faci bani. Dar știi la ce va duce totul și, mai ales cînd începi să amesteci droguri, diferite substanțe, cum ar fi acum, sintetice și așa mai departe, nu poți să nu cunoști consecințele. Dar, din anumite motive, avem o legislație umană în această privință. Se spune că el pur și simplu vinde. El pur și simplu face asta și atît", a spus cu părere de rău Vladimir Ceban.

3
1
0
7
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?