X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Anul de studii începe cu deficit de profesori și educatori

3 sep. 2022,, 15:30   Societate
2917 0

Anul de studii începe cu lipsă de profesori, în unele instituții de învățămînt din raionul Nisporeni. De exemplu, în satul Ciorești nu s-a găsit un pedagog la matematică, iar fizica va fi predată de o profesoară, care s-a pensionat cu ani în urmă. Aceeași situație este și în localitatea Valea Trestieni, unde sînt vacante trei locuri de învățător, iar pentru ca lecțiile să fie predate, totuși, aceștia sînt invitați de la alte gimnazii. De altfel, cu an ce trece, scade și numărul elevilor înmatriculați în școli, arată datele statistice.

„În această instituție publică, Gimnaziul Valeriu Dumbravă, își vor începe studiile de la 1 septembrie, 230 de elevi. Profesorii ne-au spus că, în fiecare an, cifra școlarilor este în scădere. Motivul principal este că părinții pleacă la muncă peste hotare și își iau copiii cu ei”.

Între timp, clădirea gimnaziului din satul Ciorești, Nisporeni, este prevăzută pentru aproximativ 1000 de copiii, adică de aproape patru ori mai mult decît frecvența de acum. O altă problemă cu care s-a confruntat administrația școlii este că, pînă la 1 septembrie, nu s-a găsit un profesor de matematică.

„Anul acesta este primul, cînd avem 12 ore vacante la matematică, 8 ore de chimie și de fizică 11 ore. Recent, am vorbit cu o colegă de-a noastră care este la pensie, deja are 72 de ani. Ne-a promis că, de la 1 septembrie, ne ajută cu disciplina fizica. Doamna nu este specialist de fizică, dar este matematician. A mai lucrat la noi în instituție și ne-a promis să ne ajute”, a declarat directoarea adjunctă, Gimnaziul Valeriu Dumbravă, Ciorești, Rodica Bojoga.

Tot o pensionară a acceptat să predea chimia copiilor de la gimnaziul din Ciorești. Totuși, directoarea adjunctă a instituției este de părere că este nevoie de lucrători tineri, dar aceștia evită să vină la școala sin sat. Profesorii cu experiență vin cu mesaje de încurajare pentru colegii lor mai tineri, proaspeți absolvenți ai facultăților de pedagogie.


„Un profesor se confruntă cu multe provocări, pentru că, în generația de astăzi, copiii sînt în primul rînd diferiți. Este o profesie nobilă, o profesie frumoasă, care necesită multă muncă, dar voi sînteți cei care veți culege roadele elevilor”, a menționat directoarea adjunctă, Gimnaziul Valeriu Dumbravă, Ciorești, Rodica Bojoga.

Lipsă de profesori este și la gimnaziul-grădiniță din Valea-Trestieni din același raion, acolo unde învață 90 de copii din clasa I-a și pînă în a IX-a. Mai exact, este nevoie de pedagogi la disciplinele: informatică, biologie, chimie, fizică, istorie și geografie.

„Încheiem contract cu profesori, care cumulează, din alte instituții. La chimie și biologie, de mulți ani, profesoara vine din satul Grozești. Profesorul de istorie și geografie vine din satul Boldurești. Este foarte greu, pentru a aranja orarul, dar ne descurcăm”, a vorbit directoarea Gimnaziului-grădiniță ValeaTrestieni, Silvia Cananău.

O parte din locurile vacante sînt acoperite de pensionari, susține Silvia Cananău. Din lipsă de cadre, ea face lecții cu elevii din clasele primare. După capitală, Nisporeni este raionul cu cele mai multe locuri vacante în școli și grădinițe. Mai exact, sînt libere în jur de 150 de funcții. Urmează raionele Ungheni, Hîncești și Ștefan Vodă. În total, în toată țara, pentru buna funcționare a școlilor este nevoie de încă cel puțin 2200 de cadre didactice, cu circa 200 mai mult decît anul trecut. Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei spune că, pentru a atrage tinerii în domeniul pedagogiei, trebuie majorate salariile cadrelor didactice.

„Chiar 100 % majorare la moment nu este soluția, pentru că, cu inflația pe care o avem, cu saltul de prețuri, cu gazul și cu tot ce vreți. Deci, lumea nu mai rezistă. S-a spus că avem doar un procent de populație capabilă să țină piept la facturi. Repet. Dacă s-a făcut cu sistemul de sănătate, un pas foarte important, cu 100 de procente, cred că nu mai puțină necesitate au pedagogii să fie făcut acest pas”, a declarat președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos.

Am solicitat o reacție din partea Ministerului Educației, dar ni s-a spus că toate persoanele responsabile sînt ocupate și au ședințe. Anterior, într-un răspuns la solicitarea TV8, Ministerul Educației a menționat că a majorat îndemnizația pentru absolvenții universităților pedagogice. Totodată, după o experiența de cel puțin doi ani, ei pot aplica la testarea pentru ridicarea gradului didactic, iar ca urmare, pot beneficia de o majorare cu 30 la sută a salariului. Totuși, potrivit directorilor de gimnazii și licee, care duc lipsă de cadre, că se pare că toate aceste măsuri sînt insuficiente și nu-i conving pe tinerii specialiști să meargă la sate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?