Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

A crescut prețul la cartofi (VIDEO)

18 oct. 2019,, 09:11   Societate
2165

S-au scumpit cartofii. Dacă pînă acum aceștia puteau fi procurați cu cinci sau șase lei, acum astfel de prețuri nici nu se văd.

Cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar în medie, zece lei, iar la Piața Centrală din Capitală am găsit cartofi ce se vindeau și cu 13 lei per kilogram. Experții spun că prețurile vor continua să crească, deoarece tot mai mulți producători renunță să-i cultive și rămîn doar cei importați.

Pe acest bărbat l-am observat după ce și-a permis să cumpere doar cîțiva cartofi. A ales cei mai ieftini pe care i-a găsit în piață și a achitat zece lei. Zice că doar pentru atît îi ajunge pensia.

PETRU, PENSIONAR: „Eu iau de 8-7 lei, dar este și mai scump. Cîte 10-13 lei. Cam scump”.

Și alți cumpărători sînt revoltați de noile prețuri, pe care le cred nejustificate.


„E foarte scump! Foarte!”.

„Și calitatea nu mi-a plăcut”.

„Ei cumpără angro, nu cresc cartoful, dar pun prețuri foarte mari. Imposibil de cumpărat”.

„Pensia e mică, greu să trăiești. La orice faci economie”.

„Vînzătorii au versiuni diferite privind creșterea prețurilor, însă recunosc că cartofii de pe tarabe sînt, în mare parte, aduși din străinătate”.

„Moldovenești sînt foarte puțini, numai din Belorus. Și acolo așa e prețul”.

„Anul ăsta nu au fost ploile la timp. A făcut criză celor care au luat credit. Au pierderi colosale”.

Experții în domeniu spun că prețurile la cartofi au crescut din cauza importului necontrolat din alte țări, fapt ce îi determină pe agricultori să renunțe la afaceri.

PETRU ILIEV, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI PRODUCĂTORILOR DE CARTOF: „Producătorii care erau, nu au fost susținuți. Noi am avut vreo 2-3 ani cînd cartoful a fost 50 de bani. Mulți au renunțat la producția cartofului, au vîndut echipamentul. În al doilea rînd, nu prea este forță de muncă”.

Specialiștii avertizează că prețurile vor continua să crească, dacă nu vor fi luate măsuri pentru stimularea agricultorilor. Un moldovean consumă în medie 110 kilograme de cartofi pe an.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав