De pe scena amplasată în inima capitalei a răsunat ”Răzășeasca” (VIDEO)

De pe scena amplasată în inima capitalei a răsunat ”Răzășeasca” (VIDEO)

Ieri locuitorii capitalei au sărbători tin plin Hramul Chișinăului. Unii au ales să meargă la iarbă verde, iar alții au mers în Piața Marii Adunări Naționale, unde au avut parte de un concerd de zile mari. 


Cu un dar aparte a venit și îndrăgitul interpret de muzică ușoară și folk, Iurie Sadovnic, acesta a prezentat în premieră pe marea scenă din centrul capitalei, melodia  - ”Răzășeasca”, scrie Noi.md. 


”Este o melodie foarte veche. Cîntelul răsuna în subconștientul meu de-a lungul acestor ani, însă nu puteam nicidecum să o găsesc. Am auzito la bătrîni din satul Susleni care se numeau răzeșii. În amintirea mea erau vii doar niște frînturi de melodie și de versuri. Dintr-o pură întîmplare, peste foarte mulți ani am găsit un disc cu cîntece vechi moldovenești, bătrînești și răzeșești. Cînd am auzit melodia mi-a trecut prin fața ochilor toată copilăria”, a spus Iurie Sadovnic. 


Artistul i-a dat un suflu nou melodiei și a făcuto cadou locuitorilor capitalei. 


Distinsul interpret de muzică uşoară şi folk Iurie Sadovnic s-a născut pe 14 decembrie 1951 în satul Jura, raionul Râbniţa.


A fost solist al formaţiilor „Contemporanul” (1977-1978) şi „Bucuria”. În 1983 a fondat formaţia „Legenda”, care a activat până în 1993. În 1984 i s-a conferit titlul de artist emerit al Republicii Moldova, în 1993 - medalia „Meritul civic” şi, în 2000, medalia „Mihai Eminescu”.


Iurie Sadovnic este unul dintre cei mai populari interpreţi de muzică uşoară de la noi. „Am să plec în codrul verde”, „Căprioara”, „Mândro, cui mă laşi pe mine”, „Faţa pâinii”, „Noi pace vrem”, „Măicuţa”, „Andrii Popa”, „Demnitate” - sunt doar câteva din şlagărele lansate de el, cunoscute şi aplaudate de o lumea întreagă, având în prezent zeci de mii de accesări pe YouTube. Generaţiile mai în vârstă îl ţin minte încă de la şedinţele Cenaclului „Dialog” de la Uniunea Scriitorilor din Moldova, unde cântăreţul interpreta muzică folk şi se bucura de un succes nemaipomenit.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load