Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Jagland a comentat modificarea sistemului electoral în ocolirea recomandărilor Comisiei de la Veneția

27 iun. 2018,, 12:01   Politică
2496 0

La 24 aprilie 2018, în cadrul sesiunii trecute a APCE, președintele fracțiunii parlamentare a PCRM, Inna Șupac, i-a adresat Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, o întrebare.

„După cum știți, Comisia de la Veneția recomandă insistent autorităților moldovene să nu implementeze sistemul electoral mixt în prezent, din cauza lipsei unui consens pe marginea acestui subiect în Moldova, precum și din cauza existenței unui risc de corupere a candidaților majoritari. Ce părere aveți despre faptul că Partidul Democrat, care a acaparat Republica Moldova, a ignorat recomandarea-cheie a organului specializat al Consiliului Europei?”, așa a sunat întrebarea Innei Șupac.

Astăzi deputata a primit răspunsul scris din oficiul lui Thorbjorn Jagland. Potrivit acestuia, răspunsul a fost pregătit în luna mai.

Cităm răspunsul integral, tradus din engleză: „Permiteți-ne să vă asigurăm că Secretarul General continuă să urmărească atent evoluția situației în Republica Moldova, în special în contextul viitoarelor alegeri parlamentare care urmează să aibă loc în toamna anului 2018, precum și prin prisma recomandărilor comune ale Comisiei de la Veneția și OSCE/ ODIHR pe marginea noii legislații electorale. În ciuda unui progres înregistrat, ne pare rău că noul sistem electoral nu include toate recomandările Comisiei de la Veneția/ ODIHR. În cadrul tuturor întrevederilor ale Secretarului General cu autoritățile moldovene, acesta întotdeauna va ridica toate problemele actuale ce țin de situația din țară, inclusiv legislația electorală și implementarea acesteia. Viitoarele alegeri constituie o încercare decisivă pentru verificarea corespunderii tuturor standardelor internaționale. Consiliul Europei este dispus și în continuare să sprijine autoritățile moldovenești în crearea condițiilor care contribuie la desfășurarea unor alegeri libere și oneste.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?