X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

PLDM propune o serie de facilități pentru alegătorii din diasporă

26 iun. 2018,, 12:50   Politică
2112 0

Codul electoral al Republicii Moldova ar putea fi completat cu un articol nou care să instituie „drepturi speciale pentru alegătorii din diasporă”, comunică Noi.md.

Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat la Parlament de către PLDM. Astfel, deputații propun ca, în cazul alegerilor prezidențiale, parlamentare sau al referendumurilor republicane, cetățenii cu drept de vot de peste hotare să poate vota la orice secție de votare constituită în afara țării, indiferent de statutul aflării lor pe teritoriul respectiv.

Inițiativa mai prevede dreptul cetățenilor din diasporă de a vota cu buletinul de identitate, cu buletinul de identitate provizoriu și pașaportul pentru intrare ieșire din țară a cetățeanului. Prin derogare de la articolului 8 din Codul electoral, se propune ca alegerile în afara țării se desfășoare două zile consecutive.

O altă prevedere importantă se referă la majorarea de la 3000 la 5000 a numărului buletinelor de vot per secție de votare. Liberal-democrații au venit și cu inițiativa de a fi instituit dreptul cetățenilor din diaspora de a finanța campanii electorale în numerar sau prin operațiuni bancare. Plafonul de finanțare, pe parcursul unui an, este de cel mult cinci salarii medii lunare pe economie.

Șeful fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, a precizat că operarea acestor modificări în Codul electoral nu contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția de abținere de la schimbarea legislației electorale cu mai puțin de un an înaintea alegerilor.


Deputatul a îndemnat toate fracțiunile parlamentare să susțină acest proiect de lege. „Cetățenii moldoveni de peste hotare au aceleași drepturi ca și cei care locuiesc aici. Potrivit datelor neoficiale, la finele anului 2017, numărul real de alegători aflați peste hotare reprezintă 1/3 din numărul total de alegători. Un alt argument este că contribuțiile financiare ale moldovenilor din afara țării sînt semnificative pentru economia țării. Potrivit datelor BNM, în 2016 remitențele parvenite din diasporă au constituit 21,7% din PIB sau peste un miliard de dolari”, a menționat Deliu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?