Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Experți: Modificările la Codul Electoral privind organizarea unui referendum, au fost operate în grabă

2 ian. 14:39   Politică
3517 0

Recentele modificări efectuate la Codul Electoral care să permită organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, au fost operate în grabă și există neclarități cu privire la această inițiativă, afirmă participanții la o dezbatere publică. În opinia experților, o asemenea măsură ar trebui luată după finalizarea cu succes a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Modul în care au fost aprobate modificările legislative la Codul Electoral pentru organizarea unui referendum concomitent cu alegerile prezidențiale din această toamnă trezește mai multe întrebări, afirmă directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Stanislav Ghilețchi, transmite Radio Moldova.

Potrivit acestuia, asemenea inițiative trebuie să fie bine gîndite și este necesară participarea plenară a cetățenilor și a societății civile.

„La capitolul transparenței decizionale nu în totalitate sînt de acord cu modalitatea în care acest lucru a fost efectuat. Atunci cînd discutăm despre asemenea inițiative importante pentru viața publică și viitorul Republicii Moldova, asemenea inițiative nu trebuie făcute cu grabă. Elementul participării și coparticipării plenare a cetățenilor a societății civile, consider că nu a fost întru totul respectat atunci cînd au fost anunțate amendamentele introduse într-o săptămînă și, votate, devenite lege nu au cum să ducă la creșterea și consolidarea încrederii, inclusiv, în instituția parlamentară”, a menționat Stanislav Ghilețchi.

Potrivit normelor europene, un asemenea referendum trebuie să fie organizat atunci cînd țara este pregătită de integrarea în blocul comunitar, a menționat comentatorul politic, Anatol Țăranu.


„Faptul că ideea referendumului a fost lansat concomitent cu acceptul președintei Maia Sandu de a candida la postul de președinte al Republicii Moldova pentru al doilea mandat, vreai nu vreai induce senzația că această inițiativă a fost corelată foarte precis în interesul electoral al președintelui. Inițierea referendumului unde peste 50% din cetățenii Republicii Moldova susțin această idee, după toate probabilităților a fost gîndită de autori că au posibilitatea de a impulsiona susținerea electorală pentru guvernare”, a afirmat Anatol Țăranu.

Amintim că, în mesajul său, la trei ani de mandat, președinta Maia Sandu ia solicitat Parlamentului să organizeze în toamna anului 2024 un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit șefei statului, vocea cetățenilor trebuie să fie hotărîtoare în procesul de integrarea europeană a țării noastre.

De asemenea, săptămîna trecută, Parlamentul a aprobat un amendament la Codul Electoral, care permite ca referendumul republican să poată fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale. Conform proiectului, această schimbare ar reduce cheltuielile electorale, va eficientiza utilizarea resurselor și va crește participarea alegătorilor.

9
2
1
1
30

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?