Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Inițiativa legislativă care prevede modificarea Codului electoral, reexaminată

18 ian. 11:50   Politică
4297 0

Parlamentul a reexaminat inițiativa legislativă care prevede modificarea Codului electoral și a Legii privind partidele politice, urmare a recepționării demersului Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Demersul vizează prevederile din inițiativa legislativă care se referă la data alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Acest lucru are drept scop asigurarea previzibilității procesului electoral, dar și pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și transparente. Respectiv, data alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se va stabili, prin hotărâre a Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

De asemenea, în demers se menționează neconcordanța termenului pentru organizarea alegerilor în caz de vacanță a funcției de Președinte al Republicii Moldova cu normele constituționale. În context, se sugerează preluarea strictă a textului normei constituționale, pentru a se asigura supremația acesteia. Prin urmare, în caz de vacanță a funcției de Președinte al Republicii Moldova, alegerile se vor organiza în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța.

De menționat că PROIECTUL de modificare a Codului electoral și a Legii privind partidele politice a fost adoptat de Parlament la sfârșitul sesiunii de toamnă și are drept scop îmbunătățirea procesului electoral, precum și asigurarea transparenței și echității în desfășurarea alegerilor.

0
1
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?