Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În Moldova ar putea fi inițiate protestele. Usatîi este deja pregătit pentru o astfel de situație, opinie

15 feb. 2021,, 13:24   Politică
3794 6

Evenimentele furtunoase din Parlament au atras atenția nu numai a politicienilor și a experților, ci, poate, a întregii populații.

Și din nou, în prim plan vine Curtea Constituțională. De partea cui va fi de data asta? Igor Boțan, analist politic, a ieșit cu o previziune în acest sens.

„Socialiștii au apelat la Curtea Constituțională cu o solicitare să oblige Președintele să o înainteze pe Mariana Durleșteanu drept candidată la funcția de prim-ministru, așa cum a recomandat majoritatea parlamentară. Într-adevăr, PSRM are un astfel de drept, conform deciziei Curții Constituționale din anul trecut. Ei au 54 de voturi”.

Boțan a spus că Maia Sandu se îndoiește că toți semnatarii ar fi făcut-o din propria voință, informează enews.

„În plus, pe listă există deputați transfugi. Și apoi mai există Declarația privind transfugii, adoptată de Parlament în luna iunie a anului trecut. Desigur, susținătorii lui Șor și Plahotniuc sunt interesați să păstreze această componență a deputaților și să protejeze interesele stăpânilor lor fugari”.


Expertul se arată sigur că Sandu are dreptul să o înainteze din nou pe Natalia Gavriliță, acest lucru nu este interzis de legislație.

„Curtea Constituțională poate declara că da, pe listă sînt 54 de semnături. Cu toate acestea, conform Reglementului Parlamentului, majoritatea trebuie să fie formalizată și să treacă prin procedura corespunzătoare. De asemenea, socialiștii ar putea cere o a treia încercare pentru aprobarea primului ministru, acest lucru este prevăzut în termen de 90 de zile”.

Boțan subliniază că protestele vor începe chiar dacă Curtea Constituțională va fi de partea socialiștilor. Renato Usatii este deja pregătit pentru o astfel de evoluție a evenimentelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?