X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Cancelarul Germaniei confirmă că vine la Chișinău pe 1 iunie

3 apr. 2023,, 21:59   Politică
2551 0

Cancelarul german Olaf Scholz a confirmat că va veni în Republica Moldova pe data de 1 iunie la reuniunea Comunității Politice Europene.

În cadrul unei întrevederi trilaterale, la București, cu șefa statului Maia Sandu și președintele român Klaus Iohannis, cancelarul a menționat că această întîlnire va demonstra unitatea Europei, notează radiomoldova.

„Vom călători la Chișinău pe 1 iunie la summitul al Comunității Politice Europene care va fi organizat de Republica Moldova. Această întîlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei în aceste vremuri. Ne întîlnim în mod informal în cadrul unei discuții și acest lucru este foarte important pentru înțelegerea în cadrul Europei. Este important pentru schimburile între statele Europei, care nu sînt membre ale UE”.

Pe 1 iunie, Republica Moldova va găzdui reuniunea Comunității Politice Europene. Evenimentul va întruni 50 de șefi de state și de guverne din Europa și lideri ai Uniunii Europene, a remarcat șefa statului.

„Pentru noi, găzduirea acestui summit este o reconfirmare a angajamentului Moldovei față de valorile europene, dar și a rolului țării noastre în găsirea unor soluții sustenabile pentru provocările cu care ne confruntăm astăzi cu toții”, a declarat Maia Sandu.


Totodată, președinta a apreciat inițiativa comună a Germaniei, României și Franței de a crea o Platformă de Sprijin pentru Moldova, pentru ajutarea țării noastre în depășirea crizelor cu care ne confruntăm.

Maia Sandu a remarcat că cele trei ediții ale Platformei au adus împreună zeci de țări și organizații internaționale, care și-au anunțat sprijinul pentru Republica Moldova.În același timp, șefa statului a declarat că următoarea ediție a Platformei va avea loc, în această toamnă, la Chișinău.

Totodată, președintele României, Klaus Iohannis a accentuat că țara sa participă activ la demersurile Uniunii Europene pentru înființarea unei misiuni civile a Politicii de securitate și apărare comună în Republica Moldova și pentru continuarea sprijinului oferit Republicii Moldova prin Facilitatea Europeană pentru Pace.

„România va fi mereu alături de Republica Moldova și sîntem uniți la nivelul Uniunii Europene în a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienței sale și pentru protejarea sa în fața acțiunilor destabilizatoare (...). Republica Moldova nu este singură, iar această reuniune trilaterală de astăzi demonstrează în mod clar acest fapt”, a conchis liderul de la București.

Amintim că șefa statului se află, astăzi, într-o vizită de lucru la București unde a avut o întrevedere cu Klaus Iohannis și Olaf Scholz. Totodată, Maia Sandu a avut efectuat o vizită la Casa Regală unde a avut discuții cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române și cu Alteța Sa Regală, Principele Radu.

3
0
0
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?