X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4056

Berlinul vrea să scape de vila care i-a aparţinut lui Joseph Goebbels, ministrul nazist al propagandei

5 mai. 02:00   Externe
2521 0

Adaugă comentariu Distribuie Guvernul berlinez vrea să cedeze o vilă care a aparţinut cândva ministrului de propagandă al lui Adolf Hitler, Joseph Goebbels (n. 29 octombrie 1897 - m. 1 mai 1945), în speranţa de a pune capăt unei dezbateri de zeci de ani privind reconversia sau demolarea unui vast sit dezafectat din zona rurală de la nord de capitala germană, scriu publicația The Guardian, preluată de agenția News.ro, și Bild.

„Ofer oricui ar dori să preia situl, să-l preia ca pe un cadou din partea landului Berlin”, a declarat ministrul de finanţe al Berlinului, Stefan Evers, în faţa parlamentului landului, a relatat agenţia DPA, notează Noi.md cu referire la libertatea.

Berlinul a încercat în repetate rânduri să cedeze situl autorităţilor federale sau landului Brandenburg, unde se află vila, în loc să continue să plătească pentru întreţinerea şi securitatea complexului, care s-a degradat. Evers a reînnoit această ofertă joi, 2 mai, solicitând propuneri care să reflecte istoria sitului.

El nu a precizat dacă vor fi luate în considerare şi propunerile venite din partea unor persoane private.

„Dacă vom eşua din nou, ca în ultimele decenii, atunci Berlinul nu are altă opţiune decât să efectueze demolarea pentru care ne-am pregătit deja”, a spus Evers.


Goebbels, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Hitler, a construit vila de lux în 1939 pe un teren împădurit, de 17 hectare, cu vedere la lacul Bogensee, în apropiere de oraşul Wandlitz, la 40 de kilometri nord de Berlin.

Goebbels, care se retrăgea din Berlin, unde locuia împreună cu soţia sa şi cei şase copii, a folosit vila şi o casă mai veche de pe amplasament pentru a primi lideri nazişti, artişti şi actori şi, după cum se spune, ca un cuib de dragoste pentru aventuri secrete.

După război, terenul de 17 hectare a fost folosit pentru scurt timp ca spital, apoi a fost preluat de aripa de tineret a Partidului Comunist din Germania de Est, care a construit un centru de pregătire, inclusiv câteva blocuri mari de cazare.

După reunificarea Germaniei, în 1990, proprietatea asupra sitului a revenit landului Berlin. Cu toate acestea, oraşul nu i-a găsit nicio utilitate.

De atunci, situl a devenit o atracţie pentru excursioniştii de o zi, care îşi pot croi drum printre terenurile invadate de vegetaţie şi pot privi prin ferestrele din podea până în tavan ale vilei.

Goebbels s-a mutat înapoi la Berlin în faza finală a celui de-al Doilea Război Mondial. El şi soţia sa s-au sinucis, împreună cu copiii lor, cu capsule de cianură, în buncărul lui Hitler, în timp ce trupele sovietice se apropiau. Casa opulentă a familiei, situată pe o insulă din Berlin, a fost vândută la licitaţie în 2011.

1
1
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?