X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Suspendarea președintelui țării este complicată, juriști

16 feb. 2021,, 08:32   Politică
4925 10

Juriștii spun că în eventualitatea în care Curtea Constituțională va constata că președintele țării a încălcat Constituția, respingînd candidatul propus de majoritatea parlamentară, suspendarea șefului statului devine aproape imposibilă.

Potrivit directorului Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, în prezent președintele Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere din partea populației, iar acest lucru ar duce la eșecul unui eventual referendum privind demiterea sa, notează IPN.

Deputatul platformei „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, spune că președintele Sandu a încălcat Constituția atunci cînd a ignorat candidatul susținut de o majoritate parlamentară, totuși parlamentarul recunoaște că suspendarea președintelui țării este aproape imposibilă.

„Din punct de vedere juridic, este un proces extrem de rigid. Curtea Constituțională ar trebui întîi să constate încălcarea, ulterior pentru ca referendumul de suspendare să fie valabil trebuie să voteze mai mulți alegători decît au votat pentru alegerea președintelui în funcție. În realitate, este extrem de complicat, dacă nu chiar imposibil”, a declarat deputatul Sergiu Sîrbu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Mai mult, potrivit directorului Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, inițierea procedurii de suspendare a președintelui Sandu îi va oferi șefului statului capital politic suplimentar, iar din acest motiv, majoritatea PSRM-Șor nu va iniția procedura suspendării.

„În conjunctura politică actuală, nu cred că cineva se va încumeta să meargă la referendum, fiindcă, unu, Maia Sandu are cea mai mare popularitate politică, doi – alegerile abia s-au finalizat și trei – există o consecință logică, în cazul în care oamenii vor spune că președintele nu trebuie demis, în alte țări asta este temei de dizolvare a Parlamentului”, a declarat Vladislav Gribincea.

Potrivit legii, procedura suspendării din funcție a președintelui țării, poate fi inițiată cu voturile a 2/3 dintre deputați. Ulterior este organizat un referendum în timpul căruia pentru demiterea șefului statului ar trebui să se pronunțe mai mulți cetățeni decît numărul celor care au votat în favoarea sa la alegerile prezidențiale. Condiția suspendării șefului statului ar putea apare în cazul cînd Curtea Constituțională va constata că Maia Sandu a încălcat Legea supremă atunci cînd a respins candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier desemnat, propusă de o majoritate din 54 de deputați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?