Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Chișinăul și-a schimbat poziția cu privire la trupele ruse din Transnistria. Opinie

22 noi. 2021,, 17:15   Politică
4247 2

Poziția Chișinăului oficial cu privire la prezența trupelor ruse în Transnistria s-au schimbat oarecum și a devenit mai pașnică în ceea ce privește pacificatorii ruși.

Această opinie a fost exprimată de către politologul Corneliu Ciurea pentru vedomosti.md, transmite Noi.md .

El a menționat că, în cadrul vizite recente la Moscova, viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a anunțat poziția tradițională și oficială a Republicii Moldova cu privire la prezența trupelor ruse în Transnistria. Un grup sînt pacificatori care se află legal în conformitate cu tratatul din 1992. Moldova nu se opune acestui lucru, deși dorește să-l reformateze. Un alt grup include un contingent limitat de trupe rusești care păzesc depozitele din Colbasna și se află acolo ilegal.

Și în acest caz, Moldova are teren de manevră: Rusia propune utilizarea muniției în Colbasna, iar dacă Moldova va contribui la acest lucru, atunci nu va mai fi nevoie de acest grup operativ. În spatele acestui lucru există negocieri complicate și, astfel, Moldova va facilita retragerea trupelor de către Rusia.

"În ceea ce privește pacificatorii, poziția Ministerului Afacerilor Externe a devenit mai pașnică. Nu vorbim despre retragerea pacificatorilor, ci despre crearea unei misiuni de menținere a păcii în care ar fi prezenți rușii, dar deja împreună cu alți reprezentanți internaționali. În principiu, aceasta este o poziție acceptabilă a Chișinăului. Iar faptul că Nicu Popescu a anunțat despre acest lucru la Moscova vorbește despre concesiile Chișinăului oficial. De obicei, celor de dreapta le este caracteristic formularea mai dură a problemei: adică o misiune civilă de menținere a păcii, dar fără pacificatori ruși", a spus Corneliu Ciurea.

În opinia sa, o astfel de poziție a autorităților ar putea fi începutul unor noi negocieri între Moldova și Transnistria. "Pachetul va include retragerea militarilor ruși, eliminarea muniției, misiunea ulterioară a pacificatorilor - toate cu condiția să existe dialoguri privind soluționarea conflictului", a spus politologul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?