Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Cum să evaluăm și ce să așteptăm de la președinte în primele 100 de zile

12 apr. 2021,, 10:30   Politică
2414 14

În Republica Moldova, președintelui țării îi este greu să facă ceva în primele 100 de zile de aflare în funcție, fără un sprijin larg în parlament și un guvern loial, de aceea ar trebui să evaluăm șeful statului în această perioadă nu după faptul dacă a îndeplinit anumite promisiuni electorale sau nu, dar după comportamentul său și acele priorități pe care le pune mereu în prim plan.

Această opinie a fost exprimată de către expertul independent, fostul prim-viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei din Republica Moldova, Alexandr Muravschi, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" și evaluînd primele 100 de zile ale mandatului Maiei Sandu, transmite Noi.md.

El a menționat că în Moldova așteptările de la președinte sînt prea mari, deoarece în țară domină o mentalitate rural-patriarhală, iar populația rurală este diferită de populația urbană, în plus, populația urbană la noi este, de asemenea, în general, venită din mediul rural.

"Psihologia rurală este puțin diferită, iar mentalitatea rural-patriarhală se bazează pe faptul că oamenii vor să vadă în primul om al statului o persoană care le va rezolva toate problemele, cu locuri de muncă, cu salarii, cu pensii și așa mai departe. Adică, așteptările sînt foarte mari. În plus, acești lideri politici, care intră în lupta pentru cea nai nare putere în stat, promit acest lucru, știind foarte bine că dacă nu promiți acest lucru, atunci nu vor vota pentru tine. Tu doar nu vei promite vei acționa în cadrul autorității tale constituționale. De aceea așteptările sunt atît de mari", a spus Alexandr Muravschi.

Răspunzînd la întrebarea ce ar putea face, în principiu, în aceste prime 100 de zile președintele și în ce condiții, el a subliniat că dacă la alegerile prezidențiale cîștigă o persoană în spatele căreia se află o forță politică cu experiență, care are o majoritate în parlament, care permite formarea unui guvern, atunci, avînd o viziune clară, un program și un sprijin, desigur, în primele 100 de zile de președinție, se începe realizarea anumitor lucruri.


"Acest lucru se întîmplă foarte rar, dar acesta este acel caz cînd în 100 de zile, din prima zi, începe o muncă specifică, deoarece toate mecanismele sînt deja asamblate. Dar există o altă situație în care nu se întîmplă nimic în 100 de zile. Dar cum să-l evaluăm în acest caz? Să-l evaluăm după promisiunile care au fost făcute și nu au fost îndeplinite? Vedem că președintele Maia Sandu este deja criticată de mulți, că a promis că va crea noi locuri de muncă, că va face alte lucruri... Însă pentru asta ea nu trebuie criticată. În primul rînd, acest lucru nu se află în puterea ei. În al doilea rînd, este imposibil să faci acest lucru în 100 de zile, chiar dacă ai o echipă puternică, dar 100 de zile sînt importante în sensul că arată și oferă o prezentarea a modului în care va fi exercitată puterea și ce priorități sunt stabilite. Și iată din acest punct de vedere, putem evalua aceste 100 de zile. Nu dacă a fost îndeplinită sau nu o promisiune, ci după comportamentului ei și prioritățile pe care le pune mereu în prim plan. Iar acest lucru ne dă deja motive să ne gîndim la ceea ce ne așteaptă în ceilalți ani de președinție", a declarat fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei al Republicii Moldova, Alexandr Muravschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?