Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Batrîncea condamnă declarațiile lui Sandu, despre o posibilă aderare a Moldovei la NATO

23 ian. 2023,, 21:20   Politică
3000 0

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a condamnat declarațiile făcute de șefa statului Maia Sandu, precum că, la Chişinău are loc o „discuţie serioasă” despre oportunitatea de a renunța la neutralitatea înscrisă în Constituție şi de a adera la „o alianță militară mai largă”. Potrivit deputatului, astfel de declarații trag Moldova „în anumite procese”, care pot fi foarte periculoase pentru țară. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Новая Неделя” de la TV8.

Batrîncea consideră, de asemenea, că toate problemele legate de neutralitate ar trebui discutate cu cetățenii, experții și partidele politice din țară.

„De-a lungul mai multor luni, colegii de partid ai Maiei Sandu au făcut destul de des astfel de declarații. Toate aceste lucruri nu se întîmplă întîmplător. În primul rînd, sîntem revoltați că doamna Sandu face astfel de declarații cu privire la soarta statului în afara țării. Din păcate, aceasta a devenit o normă absolut greșită”, a spus deputatul.

El și-a exprimat convingerea că Maia Sandu și-a schimbat retorica cu privire la statutul neutru al țării din cauza influenței partenerilor externi.

„După 24 februarie, ea a afirmat în repetate rînduri că neutralitatea pentru Moldova este o măsură necesară. Nu înțelegem ce s-a întîmplat în ultimele luni. Este clar că aceasta este influența partenerilor lui Sandu”, a spus Batrîncea.


Totodată, el a subliniat că Moldova ar trebui să-și „întărească neutralitatea”, iar autoritățile moldovenești trebuie să desfășoare o diplomație echilibrată pentru a nu „deveni ostatici” unor jocuri globale foarte serioase.

Săptămîna trecută, șefa statului Maia Sandu, răspunzînd la o întrebare pentru Politico despre o posibilă aderare a Moldovei la NATO, a spus că, pe fondul războiului din Ucraina, Chișinăul discută despre posibilitatea renunțării la statutul neutru.

„Acum există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne proteja, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să devenim parte dintr-o alianță mai mare”, a spus președinta.

Potrivit acesteia, dacă la un moment dat cetățenii ajung la concluzia că țara ar trebui să-și abandoneze neutralitatea, atunci acest lucru ar trebui să se întîmple în cadrul procesului democratic.

Conform Constituției, Moldova are un statut neutru, ceea ce presupune refuzul de a adera la blocuri militare. Cu toate acestea, din 1994, țara noastră cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. În plus, la Chișinău funcționează un centru de informare și Biroul de legătură al Alianței Nord-Atlantice.

23
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?