Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Zurab Todua, despre recensămîntul populației: Întrebările provoacă nedumerire

10 apr. 13:25   Politică
4653 0

”Pot să vă spun că nu se urmărește cu siguranță, doar recensământul populației", a declarat Zurab Todua în cadrul emisiunii "Tema cu Ludmila Belcâenkova", unde istoricul și politologul a comentat întrebările la care trebuie să răspundă cetățenii în cadrul recensămîntului.

Potrivit lui, "jumătate din întrebări nu au legătură cu tema recensămîntului". Todua a menționat că cetățenii pot refuza să răspundă la astfel de întrebări, indicînd încălcarea intimității lor:

"Aceste întrebări îmi provoacă o mare nedumerire și o nedorință absolută a răspunde. Îmi pare rău, dar este treaba mea personală unde am fost, ce am făcut și așa mai departe, atîta timp cît nu am încălcat legea. Să vină ei să-mi explice despre ce este vorba. Să iasă un demnitar și să spună de unde așa întrebări", a declarat analistul politic.

În plus, Todua și-a exprimat îndoiala cu privire la originea acestor întrebări, sugerînd că acestea ar fi putut fi copiate din analogii occidentale:

"Cine le-a compus? Din ce calcuri occidentale au fost copiate? Și, cel mai important, cîți bani au primit acei așa-ziși "experți" care au elaborat acest subiect? Există deja presupunerea că a fost pur și simplu copiată de undeva din Occident, dar cel mai probabil au fost date milioane de lei pentru elaborarea acestei lucrări. Nici o persoană normală nu va răspunde pînă la capăt la aceste întrebări", a declarat politologul.


Trebuie reamintit faptul că, începînd cu 8 aprilie, timp de 3 luni se va efectua un recensămînt al populației și al locuințelor în întreaga țară. Persoanele care vor refuza să ofere date individuale în scopuri statistice vor fi sancționate cu amendă de pînă la 2100 de lei, conform articolului 330 din Codul contravențional.

De menționat că în rețea au apărut deja mai multe fotografii ale chestionarului de recensămînt. Totodată, mai mulți cititori ai site-ului Noi.md au trimis mesaje pe adresa redacției, în care și-au exprimat indignarea față de conținutul unor întrebări, care, în opinia lor, sînt cel puțin ciudate.

Doru Petruzi, directorul general al companiei sociologice IMAS, a declarat pentru Noi.md că el, în calitate de sociolog, nu prea înțelege cît de potrivite sînt astfel de întrebări în contextul unui astfel de eveniment cum este recensămîntul.

Portalul Noi.md a transmis o solicitare către Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal cu privire la faptul dacă întrebările din chestionar sînt formulate corect conform legislației Republicii Moldova și dacă acestea nu contravin Legii privind protecția datelor cu caracter personal. Deocamdată nu am primit niciun răspuns.

Noi.md realizează și un sondaj de opinie în rîndul cetățenilor pe tema: "Veți participa la recensămîntul în desfășurare în Moldova?".

Puteți vota în cadrul sondajului AICI

57
2
1
3
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?