Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ziua internațională a tineretului: Cine sînt cei mai tineri deputați din Parlament

12 aug. 2023,, 16:00   Politică
3000 1

Zece deputați din Parlamentul de legislatura a XI-a au vârsta de cel mult 35 de ani, notează Noi.md

Cei mai mulți tineri parlamentari sunt din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Și cel mai tânăr deputat din Parlament este din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Parlamentarul Eugeniu Sinchevici are 24 de ani și este la primul mandat de deputat. Printre colegii de fracțiune care au cel mult 35 de ani mai figurează Ana Calinici, Radu Marian, Marcela Nistor, Victor Spînu, Alexandr Trubca, Vasile Porțevschi și Alina Dandara. Doi dintre ei sunt președinți de comisii, iar unul este vicepreședinte al comisiei parlamentare. Este vorba despre Radu Marian, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe, Alexandr Trubca, președinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară și Vasile Porțevschi, vicepreședinte al Comisiei de control al finanțelor publice.

În lista celor mai tineri deputați se mai regăsesc Diana Caraman, din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, și deputatul neafiliat Alexandr Suhodolski. Vârsta medie a deputaților din Parlamentul de legislatura a XI-a, la momentul constituirii acestuia, era de 47 de ani.

Printre cele mai recente inițiative legislative care îi vizează pe tineri, aprobate de deputații din Parlamentul de legislatura a XI-a este cea care oferă posibilitatea efectuării stagiilor plătite în sectorul bugetar, precum și simplificarea modalității de angajare în instituțiile statului a tinerilor care au absolvit recent universitatea. O altă inițiativă legislativă adoptată de Parlament presupune acordarea voucherului cultural fiecărui tânăr care împlinește 18 ani. De la lansarea programului, 1773 de tineri din Republica Moldova au beneficiat de vouchere culturale în valoare de 1000 de lei. Pentru procurarea serviciilor culturale, în special achiziție de carte, bilete la spectacole de teatru, concerte și cinema, au fost cheltuiți în total peste 1 milion de lei.

Astăzi este marcată Ziua internațională a tineretului, sărbătorită anual, în întreaga lume, pe data de 12 august. Desemnată de Adunarea Generală a ONU în 1999, Ziua internaţională a tineretului are drept scop sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor tinerilor, precum și identificarea și valorificarea potențialului lor pentru progres și dezvoltare.

2
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?