X 
Arşiţa stiri: 170
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Ce deputați au rămas fără imunitate în ultimii ani

14 mar. 15:15   Societate
2551 0

În ultimii cinci ani, Procurorul General a solicitat ridicarea imunității parlamentare în privința a nouă deputați. În timp ce unii deputați au fost lipsiți de imunitate o singură dată, alții au fost supuși procedurii de opt sau chiar de 12 ori.

La solicitarea Parlamentului, Procuratura a efectuat o analiză a procedurii de ridicarea imunității parlamentare pentru pentru perioada 2019-prezent, notează Noi.md cu referire la zdg.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Procuratură, „în perioada 2019-prezent, Procurorul General a solicitat încuviințarea Parlamentului pentru ridicarea imunițății parlamentare de mai multe ori în privința a 9 deputați. Dintre aceștia, în privința a 5 deputați, cauzele penale au fost expediate în judecată (2 cauze în anul 2021 și 4 cauze în anul 2023), în privința a 2 deputați, persoana a fost scoasă de sub urmărire penală (în anul 2020 și 2021), iar în privința a 2 deputați, cauza penală se află la faza de urmărire penală”.

Sursă: procuratura.md

Ex-deputatul Ilan Șor, lipsit de imunitate de 12 ori, iar Marina Tauber – de opt ori

Ex-deputatul Ilan Șor, care, în aprilie 2023, a fost lipsit de mandat, a fost lipsit de imunitate de mai nouă ori. Prima oară, lui Șor i-a fost ridicată imunitatea în 2019. Recordul însă l-a atins în 2021, cînd imunitatea parlamentară i-a fost ridicată de tocmai nouă ori, iar, ulterior, în 2022 – de două ori.

Pe poziția a doua în topul deputaților care au rămas de cele mai multe ori fără imunitate se numără o deputată aleasă tot pe listele partidului „ȘOR”, Marina Tauber. Pînă în momentul de față, acesteia i-a fost ridicată imunitatea de nouă ori: prima oară în 2019, de patru ori în 2022 și de trei ori în 2023. În ședința parlamentară din 14 martie însă, se va discuta o a zecea posibilă ridicare a imunității deputatei, după ce procurorul general interimar, Ion Munteanu, a cerut aceasta Parlamentului, motivul fiind „amestec în înfăptuirea justiției, după ce a întrerupt ședința Curții de Apel, care se desfășura cu ușile închise și în care Ilan Șor a fost condamant la închisoare”.

Foștii deputați socialiști Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care au aderat la „Renaștere”, rămași de trei și, respectiv, două ori fără imunitate. Ulanov și Jardan – de două ori


Fără imunitate au rămas și foștii deputați socialiști, care au anunțat aderarea la partidul „Renaștere”. Ambii au fost lipsiți de imunitate în 2023, AlexandrNestearovschi – de trei ori, iar Irina Lozovan – de două ori.

De trei ori a rămas fără imunitate și Denis Ulanov, deputatul partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, ambele proceduri au fost desfășiurate în 2021. Tot de două ori a fost lăsat fără imunitate și deputatul Petru Jardan, care a fost ales pe listele aceleiași fracțiuni, o dată în 2019, altă dată – în 2021.

Deputații lipsiți de imunitate o singură dată

Deputata fostei fracțiuni „Șor”, Reghina Apostolova, ex-deputat democrat, Vladimir Cebotari, dar și deputatul socialist Radu Mudreac au fost lipsiți de imunitate cîte o singură dată. Apostolova și Cebotari – în 2019, iar Mudreac – în 2022.

2
1
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав