Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vlad Filat, despre Summitul CPE: Este un succes, este un mesaj consolidat pentru pace în Europa

1 iun. 2023,, 22:59   Politică
3897 2

Summitul Comunității Politice Europene desfășurat în R.Moldova a fost un succes, un eveniment bine organizat, a declarat fostul prim-ministru al R.Moldova Vlad Filat în cadrul emisiunii „Dialog Deschis”.

Filat nu a ezitat să precizeze că ceea ce a urmărit astăzi la Castelul Mimi este o continuare a dialogului politic cu UE din perioada guvernării forțelor democratice. Cea mai mare realizare a Summitului, potrivit lui Filat, este mesajul consolidat pentru pace în Europa, transmite deschide.

„A fost un mesaj consolidat a tuturor participanților, a fost un mesaj consolidat pentru pace și dacă este să ne apropiem de construcția Uniunii Europene, probabil a început discuția necesară și tonul l-a dat prim-ministra Italiei, care a spus că UE nu este un club de discuții, este vorba de civilizație”, a declarat Vlad Filat.

Mesajul de sprijin al comunității europene reafirmat astăzi în R.Moldova, potrivit lui Vlad Filat, nu este unul nou. Filat a amintit despre realizările guvernărilor democratice anterioare care au semnat Acordul de Asociere cu UE, Acordul de Liber Schimb și cel de liberalizare a vizelor.

Totodată, Filat subliniază că doar sprijinul european nu este suficient pentru aderarea R.Moldova la UE, este necesară o voință politică a autorităților de la Chișinău. Mai mult ca atît, fostul premier mai spune că neînceperea negocierilor de aderare în acest an va crea o problemă ce va duce la tergiversarea negocierilor în legătură cu procesele electorale din UE. În 2024, vor avea loc alegeri în Parlamentul European.


Solicitat să spună de ce UE investește în R.Moldova, Vlad Filat a explicat că ceea ce vedem astăzi este o continuitate, R.Moldova este ajutată pentru că merită acest sprijin și UE investește în stabilitate la frontieră.

„Este o continuitate, Guvernul trebuie să asigure o mai mare transparență, cetățenii R.Moldova să cunoască de unde vin banii, această sumă de 1,6 milioane de lei, e vorba de următorii ani, nu știm cîți din acești bani sînt credite și cîți reprezintă granturi. R.Moldova e ajutată pentru că merită acest ajutor. UE are nevoie de stabilitate în arealul său și la frontieră”, a declarat Filat.

5
0
0
0
26

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?