X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

A fost stabilită data ședinței de judecată în dosarul Filat

31 ian. 10:40   Politică
2586 1

Examinarea cauzei în care fostul premier Vlad Filat cere revizuirea procesului în urma căruia a fost condamnat la 9 ani de închisoare a fost amînată pentru data de 9 februarie.

Completul CSJ urmează să se pronunțe asupra admisibilității cererii în care Filat se plînge că nu a avut parte de un proces de judecată echitabil, sprijinindu-și acțiunea pe decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în privința sa. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a publicat o anchetă din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în R. Moldova și nici nu îi cunosc pe Vlad Filat, transmite Noi.md cu referire la anticoruptie.md.

Reporterii CIJM au mai deconspirat cum şi-a aranjat Filat un trai pe picior larg după eliberarea condiţionată din penitenciar.

Vlad Filat declară că a fost condamnat ilegal și judecat cu „ușile închise” într-un „stat capturat”, iar judecarea cauzei într-un proces public îi va asigura nu numai respectarea drepturilor fundamentale, dar și îi va oferi ocazia să-și demonstreze nevinovăția.

„Pentru a restabili dreptatea, am solicitat Curții Supreme de Justiție repararea încălcărilor fundamentale comise de instanțele naționale la judecarea cauzei. De data aceasta, instanțele naționale urmează să țină cont de constatările Curții europene din hotărîrea de condamnare a statului și anume de faptul că nu am avut parte de un proces public în cadrul căruia să pot să mă apăr și să-mi demonstrez nevinovăția. Curtea, de asemenea a admis că au fost încălcate și alte drepturi din cadrul unui proces echitabil, precum refuzul de audia martori, numirea expertizelor, etc.”, a scris pe pagina sa de socializare fostul premier.


Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general, Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ al lui Ilan Șor. 

Fostul premier a fost eliberat din penitenciar în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani şi două luni din pedeapsa de 9 ani de închisoare.

2
1
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?