COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 931 474   INFECTAȚI 362 433(+107)   TRATAȚI 346 629      DECESE 9069(+15)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3012

Viorel Morari: Plahotniuc a beneficiat de milioane de dolari din Bass Systems

22 oct. 2020,, 08:50   Politică
3236 0

Oligarhul Vladimir Plahotniuc a beneficiat de milioane de dolari din compania Bass Systems, susține fostul procuror-șef Anticorupție, Viorel Morari. Compania a fost pusă sub sechestru anul trecut, dar scoasă recent, în urma unei decizii a Judecătoriei Centru.

Morari a declarat miercuri, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Jurnal TV, că o parte din profiturile Bass Systems au ajuns pe conturile companiei Vanguard LTD, din Emiratele Arabe Unite, care-i aparține lui Plahotniuc.

„O parte din bani a ajuns, prin intermediul unor firme intermediare, care sînt o sumedenie, și au trecut trei jurisdicții, Singapore, Hong-Kong și Emiratele Unite. Atunci cînd am fost suspendat din funcție urma să fac o deplasare în Emirate pentru a cere crearea unei comisii rogatorie”, a declarat Morari, transmite cotidianul.md.

El a mai spus că Plahotniuc a beneficiat de 8-9 milioane de dolari doar din Bass Systems, iar aceste fapte pot fi probate.

Întrebat cum este posinbil ca această companie să fie scoasă de sub sechestru, în condițiile în care există suficiente probe precum că Plahotniuc a beneficiat de bani de acolo, Morari a spus: „Îmi este greu să înțeleg, în condițiile în care nu au fost executate cererile comisiilor rogatorii, o astfel de decizie este pripită, prematură și neîntemeiată”.


Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a decis scoaterea de sub sechestru a mijloacelor financiare deținute de SRL „Bass Systems” (în prezent, „S&T IT Services”).

51% din capitalul statutar al companiei „Bass-Systems” a fost vîndut încă în luna august 2019. Cota parte a fost preluată de compania austriacă „S&T AG”, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii și soluții IT în Europa Centrală și de Est. Valoarea tranzacției a fost de 5,74 milioane de euro. Celelalte 49% din capitalul companiei aparține, oficial, cetățeanului romîn, Onisim Popescu, care este și administratorul oficial al companiei.

În luna august 2019, „Bass-Systems” SRL avea un capital social oficial de 2,95 milioane lei deţinut de „Assentis Holdings” Limited din Cipru cu 72% și Onisim Popescu. Acum, Popescu deține 49% din companie. Tranzacția a avut loc la două luni după ce ex-liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a părăsit R. Moldova.

Potrivit unor investigații jurnalistice, Bass Systems a beneficiat de contracte de miliarde de lei cu statul, în special Moldtelecom, Serviciul Vamal, Ministerul Sănătății, etc.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X