Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Va fi oare imunitatea de deputat o salvare pentru Şor?

21 feb. 2019,, 16:42   Politică
4131 4

Primarul de Orhei, care pretinde la fotoliul de deputat în Parlament, controversatul om de afaceri, Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la 7 ani și 6 luni de închisoare, nu va fi salvat nici de imunitatea parlamentară.

Este o opinie exprimată de avocatul, consilierul prezidențial în domeniul juridic și în domeniul relațiilor instituționale, Maxim Lebedinschi, în cadrul emisiunii „Întrebarea principală cu Iulia Fiodorova", de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Răspunzînd la întrebarea prezentatoarei, el a menționat că Ilan Şor nu va fi salvat de imunitatea parlamentară, chiar dacă este ales deputat în Parlament.

Maxim Lebedinschi a amintit că există o hotărîre a Curții Constituționale, care a determinat procedura și cazurile în care consimțămîntul parlamentului este necesar pentru a iniția o cauză penală și cînd nu.

„Adică, din aspect juridic, referitor la cauzele penale inițiate anterior, cînd un cetățean al R. Moldova a fost recunoscut ca fiind un învinuit într-o cauză penală înainte de a prelua mandatul de deputat, ancheta penală îşi continuă desfăşurarea în modul stabilit, adică nu va fi nevoie de o decizie parlamentară suplimentară pentru a-l trage la răspundere. Adică, imunitatea nu acţionează în cazul lui", a subliniat consilierul prezidențial în domeniul juridic.


El a menționat că numai cazurile penale care vor fi pornite după intrarea în exercitare a mandatului de deputat vor avea nevoie de consimțămîntul Parlamentului pentru ridicarea imunității și tragerea cetățeanului în cauză la răspundere.

"Adică, tot ceea ce face Ilan Şor acum, este doar o amînare formală a pronunţării deciziei pe cauza sa. Aceasta este singura explicație logică", a spus Maxim Lebedinschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?