Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Un politician bandit va închide toți bandiții moldoveni?

13 oct. 2020,, 18:15   Politică
10670 4

Banii proveniți din traficul de droguri ar putea fi spălați de politicienii moldoveni și oamenii de afaceri ruși prin băncile implicate în așa-numită schemă moldovenească.

Acest lucru a fost relatat de viceministrul Afacerilor Interne al Rusiei Serghei Lebedev, șef al Departamentului Investigații al MAI, în cadrul unui interviu oferit publicației ruse Kommersant.

El a menționat că Departamentul Investigații al MAI al Rusiei a finalizat ancheta unui dosar penal împotriva a opt membri ai unei organizații criminale internaționale, acuzați de retragerea din Federația Rusă a peste 500 de miliarde de ruble prin tranzacții valutare ilegale.

S-a stabilit că în perioada iunie 2013 - sfîrșitul anului 2014, proprietarul băncii moldovenești BC Moldindconbank S.A. Veaceslav Platon, împreună cu liderul de atunci al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc, precum și cetățeanul rus Alexandr Korkin care are legături corupte și de afaceri în sectorul bancar, au elaborat un mecanism pentru retragerea din sistemul financiar al Federației Ruse a unor sume uriașe de la clienții diferitelor bănci.

Pentru a pune în aplicare planurile, ei l-au atras în schemă pe Renato Usatîi care are o resursă financiară și politică semnificativă în Moldova, proprietarii efectivi ai mai multor bănci rusești Alexandr Grigoriev și Oleg Kuzmin, care au oferit instituțiilor lor de credit un instrument pentru comiterea unei infracțiuni, șefii băncilor Rinat Iusupov și Venera Sharipov, precum și avocații Alexei Sobolev și Lev Pahomov.


Aceștia, în cooperare cu directorul BC Moldindconbank SA Elena Platon, utilizînd documente fictive de control valutar, au asigurat transferul zilnic de sute de milioane de dolari și euro în conturile bancare ale unui nerezident al Federației Ruse – BC Moldindconbank SA, de unde, conform deciziilor falsificate ale instanțelor moldovenești, au fost casate în favoarea persoanelor fizice și juridice străine, de asemenea nerezidenți.

Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi au fost judecați în contumacie, condamnați la arest și anunțați în căutare internațională. Ei și ceilalți figuranți au fost acuzați de crearea, conducerea și participarea la organizația criminală internațională, precum și de comiterea tranzacțiilor valutare ilegale de proporții.

„Patru dintre cei acuzați și-au recunoscut vinovăția în totalitate, oferind anchetei mărturii detaliate despre liderii și membrii organizației criminale organizate, precum și despre alte persoane care participă la schema penală. Aceștia patru, aflați în arest, se familiarizează cu materialele dosarului penal, ulterior acesta va fi transmis Procuraturii Generale pentru a confirma acuzațiile și instanței.

Dar aceasta este doar o parte a evenimentelor investigate. Continuăm să stabilim instituțiile de credit implicate în schema criminală, precum și suma finală a transferurilor ilegale”, a menționat Serghei Lebedev.

El a subliniat că dosarul este, cu siguranță, de înaltă rezonanță. Asupra acestuia sînt exprimate multe opinii diferite, inclusiv cele potrivit cărora ancheta ar fi angajată politic.

„Unii dintre indivizii care au fugit de noi susțin că sînt victime ale persecuției politice, iar dosarul lor penal are ca obiectiv confiscarea averii cîștigate prin „munca antreprenorială cinstită! Vă asigur că nu este așa. Faptul că figuranții dosarului penal au conexiuni cu politica și dispun de resurse financiare uriașe nu conferă acestei investigații o culoare politică. Investigăm doar crimele comise de anumite persoane la un anumit moment și într-un anumit loc. Într-un dosar penal privind tranzacțiile valutare ilegale, există dovezi irefutabile ale faptelor criminale recunoscute ca atare în toate țările lumii - falsificarea contractelor și documentelor financiare, ascunderea și denaturarea datelor controlate de stat, fabricarea hotărîrilor judecătorești”, a subliniat viceministrul Afacerilor Interne, șef al Departamentului Investigații al MAI al Rusiei.

El a recunoscut că în cadrul anchetei unui alt dosar penal de rezonanță privind livrările de droguri către Rusia și țările UE din Maroc au fost identificate persoanele care au trecut și ele prin „schema moldovenească”, dar aceste dosare nu au fost comasate.

„Da, așa e. Departamentul Investigații anchetează un dosar penal împotriva liderilor și participanților la sindicatul internațional al drogurilor, care au organizat un canal de livrări de contrabandă și desfacerea ilegală ulterioară a unor loturi mari de hașiș din Africa de Nord, tranzitînd țările UE spre țările CSI, inclusiv Rusia.

De menționat că ancheta a fost inițiată în 2012 de către angajații Serviciului Federal de Control al Drogurilor din Rusia, după arestarea curierilor de droguri care transportau droguri în ascunzișuri echipate în diferite vehicule. Mai tîrziu, în cadrul unei operațiuni speciale internaționale a poliției „Spărtura din Perinei”, au fost identificați și reținuți alți participanți la traficul de droguri. În cadrul unei analize a probelor colectate, a început să se contureze o schemă a activității infracționale și structura acestei organizații.

În urma unei investigații de mai mulți ani desfășurate cu sprijinul colegilor străini, ancheta a reușit să demonstreze că principalii organizatori și lideri ai rețelei criminale erau șefi criminali din rîndul cetățenilor Moldovei.

În total, peste 60 de inculpați au fost identificați și urmăriți în acest dosar în perioada 2016-2020 în diferite țări ale Uniunii Europene și CSI, inclusiv Rusia. Materialele dosarlui conțin dovezi incontestabile ale faptului că protecția autorităților penale care, desigur, nu a fost una gratuită, a fost asigurată de Vladimir Plahotniuc, Veacheslav Platon și Renato Usatîi. Fiind membri ai sindicatului lichidat al drogurilor, ei au contribuit la existența atît de lungă a acestei organizații criminale. Nu este exclus faptul că prin schema moldovenească de retragere a banilor din Rusia stabilită în primul dosar penal au circulat și banii obținuți de pe urma traficului de droguri. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost încă dovedit.

Nu există motive pentru combinarea acestor dosare într-o procedură, deoarece ele diferă prin subiecte și obiectul infracțiunii”, a subliniat Serghei Lebedev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?