Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Presa rusă: Renato Usatîi, bănuit de implicare în laundromatul rusesc

16 oct. 2019,, 12:01   Politică
4091 3

Fostul colonel al ministerului Afacerilor Interne din Rusia, Dmitri Zaharcenko, este bănuit de autoritățile ruse că ar fi acoperit spălarea a 250 de milioane de dolari prin schema laundromatului rusesc, prin intermediul băncilor moldovenești.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi ar fi martor în dosar, dar oamenii legii investighează implicarea acestuia, dar și a altor politicieni din R. Moldova în schema laundromatului. Surse apropiate anchetei au declarat pentru „RBK” că Renato Usatîi ar fi monitorizat tot procesul de spălare a banilor în interesul beneficiarilor grupului „1520”.

Beneficiarii grupului „1520” sînt acuzați că au dat mită, cel puțin două miliarde de ruble, fostului angajat al Ministerului de Interne, Dmitri Zaharcenko, responsabil de securitatea economică și care era practic șeful serviciului de securitate al grupului „1520”.

În octombrie 2018, a fost reținut fostul coproprietar al grupului „1520” , Valeri Markelov, iar în martie anul trecut a fost emis mandat de arest, în lipsa sa, pentru celălalt coproprietar al firmei Boris Ușerovici. Aceeași sursă media din Rusia, „RBK” scrie că Renato Usatîi i-ar fi făcut cunoștință lui Boris Ușerovici cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. Surse apropiate anchetei au mai dezvăluit că în timpul arestului lui Markelov în octombrie 2018, Renato Usatîi se afla în apropiere. În noiembrie 2018, la Usatîi au fost efectuate percheziții.

„RBK” i-a trimis o solicitare lui Renato Usatîi, după ce a aflat că acesta ar fi martor în dosarul lui Dmitri Zahracenko, dar politicianul nu le-a răspuns jurnaliștilor ruși. Avocații lui Zaharcenko au declarat că nu cunosc nimic despre legătura clientului lor cu schema laundromatului.


Precizăm că „1520” este o companie de proiectare și construcție a căilor ferate. În 2018, firma a semnat contracte cu statul în valoare de peste 218 miliarde de ruble. Unul dintre beneficiarii finali ai laundromatului ar fi Andrei Krapivin, fostul șef de la Căile Ferate ruse, fost aliat al lui Renato Usatîi, iar fiul său Alexei Krapivin ar fi ajuns beneficiarul grupului „1520” după moartea tatălui în 2015,

Ancheta autorităților ruse arată că pe conturile din Elveția ale companiilor lui Andrei Krapivin – „Redstone Financial Ltd” и „Telford Trading”, prin băncile din Moldova, au fost transferate 99,3 și 155,9 milioane de dolari.

Fostul colonel rus Dmitri Zaharov a fost condamnat în luna iunie, pentru corupție, la 13 ani de închisoare, cu achitarea unei amenzi de 117 milioane de ruble. Pe 15 octombrie a fost o nouă ședință de judecată la apel, după ce avocații au atacat cu recurs e decizia de condamnare a primei instanțe.

Amintim că, în 2016, Renato Usatîi a fugit în Rusia, după ce la Chișinău au fost pornite mai multe dosare penale pe numele său. „RBK” scrie că, după arestul lui Markelov, acesta a plecat în Germania, iar de acolo în Romînia. În iunie curent, după căderea Guvernului democrat, Usatîi a revenit în R. Moldova și candidează în prezent la funcția de primar al municipiului Bălți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?