X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Trei partide de opoziție cer explicații după semnarea contractului cu MGRES

5 dec. 2022,, 17:23   Politică
4730 2

Reprezentanții a trei partide de opoziție din R. Moldova, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Platforma DA și Partidul Social Democrat European (PSDE) cer explicații de la autorități după ce viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că întreaga cantitate de gaze naturale livrată de concernul rus „Gazprom” în luna decembrie va ajunge în regiunea transnistreană.

Astfel, reprezentanții formațiunilor politice au critica semnarea de către S.A. „Energocom” a contractului de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie, transmite Ziarul de Gardă.

Platforma DA a publicat o notă informativă prin care solicită Guvernului „demisia de urgență” a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, precum și a ministrului pentru reintegrare, Oleg Serebrian.

„(…) Autoritățile de la Chișinău au anunțat cu mult zgomot că au negociat cu autoritățile neconstituționale de la Tiraspol cedarea în favoarea acestora a întregului volum de gaze (5,7 milioane de metri cubi pe zi) pe care R. Moldova îl primește de la Gazprom. În schimb, R. Moldova urmează să primească 50% din volumul necesar de energie electrică la un preț de 73 USD/MW, ceea ce înseamnă o majorare cu 11 USD decît prețul achitat anterior. Mai mult ca atît, autoritățile de la Chișinău s-au angajat să faciliteze activitatea Uzinei Metalurgice de la Rîbnița, prin emiterea autorizațiilor necesare, cît și în eventualitate, deschiderea unor conturi în băncile din R. Moldova, astfel încît, afacerile tenebre din stînga Nistrului să prospere și mai mult. Chiar și cele mai simple calcule economice arată o înțelegere în detrimentul intereselor naționale (…)”, arată un comunicat al partidului.

Între timp, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) cere Procuraturii Generale (PG) pornirea unei anchete penale pe faptul „subminării economiei naționale”.


"În aceste condiții, CUB așteaptă clarificări urgente de la actualul Guvern: cine a purtat negocierile la Tiraspol și cine își asumă răspunderea pentru efectele sale politice și economice? Cînd a avut loc ședința de Guvern la care s-au discutat instrucțiunile transmise oficialilor care au „născut” aceste înțelegeri cu Tiraspolul?”, se arată într-un comunicat al partidului.

Și Partidul Social Democrat European (PSDE) a publicat o notă informativă prin care cere explicații de la autorități în legătură cu „achiziționarea resurselor energetice și costurile acestora pentru populație”.

8
2
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?