X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Parlicov: Contractul energetic cu Tiraspolul, o strategie de reintegrare a țării

22 mar. 16:40   Economie
2905 0

Renunțarea la contractul de achiziție de energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan ar putea avea consecințe grave asupra bugetului regiunii transnistrene, iar administrația de la Tiraspol ar putea să intre rapid în incapacitate de plată, amenințînd stabilitatea socială și economică a întregii regiuni.

Declarația a fost făcută de ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, în cadrul unei intervenții pentru Deutsche Welle.

Parlicov a subliniat că, în comparație cu situația de acum trei ani, dependența de energie electrică din această centrală s-a redus semnificativ, iar Chișinăul a devenit mai independent în materie de securitate energetică. Acest lucru a condus la o relație de dependență reciprocă între cele două părți.

„Noi procurăm energie din stînga Nistrului, în primul rînd, ca să permitem stabilizarea situației sociale în această regiune. Dacă noi renunțăm la acest contract, dacă nu procurăm energie electrică de la această centrală, bugetul regiunii separatiste va pierde peste 50 la sută din venituri sale, iar regiunea va colapsa foarte repede și vor intra într-o incapacitate de plată, într-o criză ce poate degrada în una umanitară și asta nu este ceea ce noi ne dorim”,a avertizat Parlicov.

Ministrul Energiei a subliniat eforturile Chișinăului de a diversifica sursele de energie și de a asigura stabilitatea energetică în regiunea stîngă a Nistrului, în încercarea de a sprijini stabilizarea situației sociale, pentru ca treptat și în mod pașnic regiunea să fie integrată în R. Moldova.


„Noi ne dorimă să utilizăm acest timp pentru ca treptat regiunea transnistreană să fie integrată în spațiul normal, funcțional, vamal, fiscal, economic, regulator din R. Moldova. Acest contract pe care îl avem permite pe de o parte consumatorilor din partea dreaptă a Nistrului să aibă energie la prețuri mai bune, iar pe de altă parte să menținem funcționalitatea și stabilitatea socială în regiunea transnistreană. Asta este schimbarea radicală după acea sincronizare. Acum noi o facem nu de nevoie, dar conștient și asumat pentru ca o parte din soluții pentru acest conflict. Ne luăm acest timp, această perioadă de tranziție pentru ca treptat și în mod pașnic să integrăm regiunea în R. Moldova”, a conchis Parlicov.

13
1
0
0
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?