X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Trei concurenți electorali s-au ales cu atenționări din partea CEC

7 iun. 16:24   Politică
1568

Comisia Electorală Centrală (CEC) a controlat veridicitatea și respectarea normelor legale privind raportarea finanțării campaniei electorale pentru alegerile locale noi din 29 mai curent. În cele 10 circumscripții electorale au fost înregistrați în calitate de concurenți electorali 8 partide politice și un bloc electoral.

În cadrul controlului, Comisia a analizat rapoartele prezentate de concurenții electorali (inclusiv informațiile suplimentare solicitate de CEC), datele disponibile în spațiul public, informațiile prezentate de organele electorale ierarhic inferioare și autorități publice și a efectuat controlul acestora.

Examinînd informația prezentată în urma controlului reflectării veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile locale noi din 29 mai 2022, CEC a atestat anumite carențe nesemnificative, care urmează a fi sau au fost înlăturate.

În cadrul ședinței de astăzi, concurentul electoral Partidul Politic „Șor” a fost atenționat asupra neadmiterii abaterilor de la prevederea legală ce impune evaluarea la prețul de piață a donațiilor în mărfuri și servicii. Or, în acest fel sînt reduse artificial cheltuielile de campanie și, în consecință, diminuat formal plafonul cheltuielilor care poate fi utilizat în campanie.

Totodată, concurenții electorali Partidul politic ,,Partidul Nostru” și Partidul Liberal au fost atenționați despre neadmiterea încălcării prevederilor legale privind condițiile pe care trebuie să le întrunească materialele de publicitate electorală, prin indicarea denumirii concurentului electoral, data tipăririi, tirajul materialului şi denumirii tipografiei care l-a tipărit.


Comisia a solicitat concurenților electorali să respecte întocmai prevederile legale privind finanțarea campaniei electorale ca precondiție pentru legitimitatea alegerilor.

Potrivit Codului electoral, Comisia Electorală Centrală, în calitatea sa de organ independent de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, colectează și sistematizează rapoartele privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de concurenții electorali.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав