Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Summit-ul de la Bulboaca: Ce reprezintă Comunitatea Politică Europeană și cum a apărut

1 iun. 2023,, 08:00   Politică
2644 1

Pe 1 iunie, circa 50 de lideri din Europa se întrunesc la Castel MIMI de la Bulboaca, unde va avea loc Summit-ul Comunității Politice Europene (CPE).

În cadrul întrevederii, se vor discuta mai multe subiecte privind securitatea țărilor europene, cooperarea și problemele energetice, notează realitatea.

Cum a apărut CPE?

După ce Rusia a invadat Ucraina, guvernările de la Kiev, Chișinău și Tbilisi au depus cereri pentru aderare la Uniunea Europeană. Între timp, UE are la rând statele balcanice, care așteaptă să devină membre, iar discuțiile despre eventuala extindere se intensifică.

Pe 9 mai 2022, președintele francez Emmanuel Macron a ținut un discurs în cadrul Parlamentului European. Liderul de la Paris a propus crearea Comunității Politice Europene (CPE). Oficial, propunerea a fost prezentată Consiliului UE la reuniunea de pe 23-24 iulie 2022. În opinia sa, state precum Ucraina au nevoie de decenii pentru a adera la UE, iar în cadrul comunității, acestea vor avea acces rapid și eficient la sprijin din partea Uniunii Europene.

„Comunitatea politică europeană nu este o alternativă la procesul de aderare, ci un cadru complementar. Ar permite structurarea în mod mai puternic a relațiilor politice, energetice, a investițiilor. Ideea este să creăm un nou cadru de cooperare, să adunăm națiuni democratice, cu aceleași valori, care speră să adere la UE”, a explicat Macron.

Ce este CPE?


CPE reprezintă o platformă pentru discuții politice și strategice despre viitorul Europei. Statele membre își propun să colaboreze politic, pentru a aborda probleme de interes comun, să își consolideze stabilitatea și securitatea. Liderii din statele membre s-au întâlnit pentru prima dată în octombrie 2022, la Praga.

Conform statutului, oficialii Comunității au două reuniuni anuale, una într-un stat membru al UE, iar alta – într-o țară care nu face parte din comunitate. Din CPE fac parte, pe lângă statele UE, Marea Britanie, Islanda, Ucraina, Moldova, Turcia, Azerbaidjan, Georgia și Armenia. După Summit-ul din toamna anului 2022, când se decidea unde va avea loc următorul, autoritățile de la Chișinău și Londra fiind cele care au propus să îl găzduiască, iar până la urmă s-a decis că evenimentul se va desfășura în țara noastră.

Relația Moldova – CPE

În mai 2022, Maia Sandu era primită de omologul francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee. Acolo, Republicii Moldova i s-a propus să devină membră a Comunității Politice Europene.

„Această comunitate politică ar însemna pentru noi o oportunitate să participăm la discuțiile pe care le au țările-membre. Să ne prezentăm punctul nostru de vedere nu doar o dată la câțiva ani, când se adună țările Parteneriatului Estic. Dumnealui crede că prin acest mecanism putem să grăbim procesul de integrare europeană”, spunea Sandu după vizita la Paris.

În octombrie 2022, șefa statului a participat la Praga, la primul summit al CPE. În cadrul unei conferințe de presă susținute alături de Macron, președintele țării noastre a anunțat disponibilitatea Moldovei de a deveni gazda celui de-al doilea summit.

3
0
0
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?