X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Începe Summitul Comunității Politice Europene, la Granada: Extinderea Uniunii Europene, în discuție

5 oct. 2023,, 07:26   Politică
2930 0

Cea de-a treia ediție a Summit-ului Comunității Politice Europene, începe joi, 5 octombrie, la Granada. Regatul Spaniei. La reuniune participă toți liderii din Europa, cu excepția Rusiei și Belarusului.

Potrivit Mediafax, liderii Uniunii Europene vor discuta despre reforma blocului format din 27 de națiuni. Este vorba despre lansarea unui lung proces de pregătire privind extinderea UE. Termenul limită privind pregătirea UE ar putea fi 2030.

Pe lista cu țări care doresc să intre în UE sînt Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Turcia, Kosovo și Georgia.

Și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă la cel de-al treilea Summit al Comunității Politice Europene, care se desfășoară în orașul Granada, Regatul Spaniei. La summit, care precede reuniunea Consiliului European din 6 octombrie, tot la Granada, șefa statului va discuta cu omologii și liderii instituțiilor Uniunii Europene, despre provocările de pe continentul european, aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar și reformele care sînt în derulare, anunțase acum cîteva zile Președinția.

La Summitul Comunității Politice Europene și-au anunțat prezența 51 de delegații. Comunitatea Politică Europeană reprezintă un format de tip interguvernamental de dialog politic între statele europene cu scopul cooperării pe teme de interes comun, în vederea consolidării securității și stabilității pe continentul european.


Prima reuniune a Comunității Politice Europene a avut loc la Praga, în luna octombrie 2022, iar cea de-a doua, în luna iunie, în Republica Moldova, la Bulboaca.

4
0
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?