X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

SUA au salutat decizia UE de a negocia cu Moldova și Ucraina

15 dec. 2023,, 13:00   Politică
2090 1

Statele Unite au salutat și au numit istorică decizia summitului UE de a începe negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova și statutul de candidat pentru Georgia.

Acest lucru se precizează într-un comunicat al Departamentului de Stat, scrie Adevărul European.

Washingtonul a calificat decizia summit-ului drept un „moment istoric” pentru Europa și parteneriatul transatlantic.

„Deciziile de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova, acordarea statutului de candidat Georgiei și deschiderea negocierilor cu Bosnia și Herțegovina odată ce criteriile sînt îndeplinite oferă speranță și stimulent pentru aceste țări și poporul lor să continue reformele necesare realizării ambițiilor lor europene ”, a notat Departamentul de Stat.

Declarația adaugă că Statele Unite continuă să susțină extinderea UE și se angajează să sprijine țările pe această cale în implementarea reformelor necesare.


„Îi îndemnăm să profite de acest impuls pentru a-și realiza întregul potențial democratic și economic și pentru a-și asigura viitorul european”, a concluzionat Departamentul de Stat.

În seara zilei de 14 decembrie, liderii UE au decis să înceapă procesul de negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană cu Ucraina și Moldova și să acorde Georgiei statutul de candidat.

Adoptarea acestei decizii a fost pusă la îndoială pînă în ultimul moment din cauza poziției categorice a premierului ungar Viktor Orbán. Cu toate acestea, liderul ungar a părăsit în mod deliberat sala înainte de vot și, astfel, acest lucru a dat posibilitatea restului statelor UE de a vota chestiunea. Ulterior, Orbán a continuat să-și exprime dezacordul față de începerea negocierilor cu Ucraina.

4
0
0
2
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?