X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Reprezentanții partidului ȘOR, scos în afara legii, riscă să nu poată candida la alegeri timp de 3 ani

11 iul. 2023,, 10:31   Politică
3440 3

Un grup de deputați PAS a înregistrat un proiect de lege în Parlament, avînd ca obiectiv implementarea unui mecanism de prevenție în urma declarării neconstituționale a unui partid politic.

Acest proiect de lege se concentrează în principal pe Partidul ȘOR și are scopul de a impune restricții asupra membrilor acestuia și a altor partide similare.

Conform propunerii legislative, persoanele care ocupau funcții în organul executiv al partidului politic declarat neconstituțional la momentul pronunțării hotărîrii Curții Constituționale (CC), precum și cele care se aflau pe listele de candidați supleanți din partea partidului respectiv, nu vor putea candida la alegeri timp de 3 ani de la data pronunțării hotărîrii respective.

Această intervenție legislativă are scopul de a „exclude unele posibilități de eludare a efectelor unei eventuale hotărîrii a CC prin care s-ar declara neconstituțional un partid politic, care s-ar manifesta prin crearea subsecventă a unor partide „clonă” asupra cărora s-ar realiza un transfer de imagine de la partidul declarat neconstituțional”, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Șefa comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a argumentat necesitatea acestei restricții, afirmînd că este oportună și justificată legiferarea unei astfel de măsuri. Ea a subliniat că, în absența acestei restricții, efectele practice ale hotărîrii CC ar fi limitate doar la cei care dețin în prezent mandate, deoarece ar deveni independenți.


„Am considerat că este oportună și justificată legiferarea de către Parlament a unei restricții asupra dreptului de a fi ales, și anume în cazul persoanelor care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional.

În caz contrar, efectele practice ale Hotărîrii CC s-ar fi rezumat la cei care actualmente dețin mandatul (prin faptul că devin independenți). Aceștia ar putea bine mersi să candideze la următoarele alegeri pe lista altui partid, sau ca și candidați independenți, ceea ce discrediteaza însăși ideea declarării neconstituționale a unui partid, în calitate de mecanism de prevenție”, a spus Olesea Stamate.

Amintim că Partidul ȘOR a fost declarat neconstituțional în data de 19 iunie.

4
1
0
1
28

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?